2012. május 29., kedd

6. Blogdíjam

Ezt a blogdíjat "kommentek blogdíjnak" nevezték el, azok kapják, akik egymás blogjához hozzáfűznek dolgokat. Én ezt a blogdíjat Timitől kaptam (http://ugymintotthon.blogspot.com/), akinek szintén rendszeres látogatója vagyok és hozzáfűzök pár szót a finom receptek, eseményekhez. KÖSZÖNÖM TIMI!

A blognak vannak szabályai, ami könnyen teljesíthető.
1.) Olyan 4 bloggernek kell továbbítani a díjat, akiket rendszeresen látogatunk és tagja is vagyunk.
2. Olyan 2 bloggernek kell továbbítani a díjat, akiket olvasni szoltunk, de nem vagyunk még tagok.

4 blogger, akinek továbbítom a díjat:
- Hani
- Hajdula
- Jutka
- Marika

2 blogger, akinek továbbítom a díjat:
- Ditta
- Aliz

5. Blogdíjam

Meglepetés várt rám, ismét blogdíjat kaptam Timitől (http://ugymintotthon.blogspot.com/), akinek nagyon szeretem a receptjeit és már ki is próbáltam párat. Érdemes benézni és körbenézni nála, biztos mindenki talál magának valót! Köszönöm Timi!

A díj jelentése: "Sokoldalúság Blogdíj!"

Most is vannak szabályok, ami a következő:
- Mondj 7 dolgot magadról!
- Továbbítsd a díjat 15 bloggernek! (Szerintem kicsit nehezen teljesíthető, de kevesebb is belefér gondolom.)

7 dolog magamról:
1.) Nagyon szeretem a családom, három gyönyörű gyermek édesanyja vagyok, értük élek! Nagy öröm ez számomra, hogy vannak nekem:)!
2.) Egyik kedvenc hobbym gyerekkorom óta a keresztrejtvények, kwíz fejtés.
3.) Nagyon szeretek sütni, főzni, új ízeket kipróbálni. Annál is inkább büszke vagyok magamra, mert fiatal korom óta főzök és mivel gyerekkoromban anyukám nem tudott sütni, így a süteményeket saját magam tapasztalata alapján próbáltam ki.
4.) Gyerekkorom óta írok verseket, készült már Anyák napi, Nőnapi, Emlék vers Apukámnak, Papámnak, stb. bár mostanában nem nagyon van rá időm. (Anyukámnak 5.osztályos koromban írtam az Anyák napi verset, amit később betanítottam a kisebbik Öcsémnek és együtt adtuk elő.)
5.) Szeretem a természetet, jól esik a szabad levegőn kirándulni, sétálni, esetleg kertészkedni, amit most tanulgatok.
6.) Szeretem az állatokat. Kedvenc állataim a koala, elefánt, delfin, lovak. Ezen állatok nem tarthatok lakásban, így csak képernyőn keresztül csodálhatom természetűket. Házi állatokat is szeretem, de nem tarthatunk helyszűkében, majd később esetleg lehetőség lesz rá.
7.) Főzés szeretetem a nagymamámtól tanultam, aki még köztünk van és nagyon remélem, hogy sokáig így is marad. 2011. januárjában kezdem el a paleolit táplálkozást, ami elég komoly kitartást igényel és akaraterőt, de már hamar eredményt értem el, egészségileg is megszűntek a migrénjeim és 3 hó alatt leattam majdnem 10kg-ot és fél éven belül összesen 20 kg-ot.

A blogdíjat továbbítom:
- Éva


Pünkösd vasárnapi menünk

Van olyan, amikor nehéz kitalálni mit főzzünk, ehhez szeretnék ezzel a menüsorozatommal ötleteket adni. Vettem gombát, de gombapörit nem akartam készíteni, férjem nem kívánta a gombás húst, így rántott gomba lett belőle és rántott karaj.
Már új burgonyából készült a petrezselymes burgonya, a zöldségzöld a friss saját termésből szedett. Az új burgonyának páratlan az íze, gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
A leves pedig tarja csontból készült zöldséggel és tésztával.
A desszert pedig még nem volt kész, de megtalálható a receptek között sajtos rúd.

menü
A sajtos rúd egy rendezvényre készült, minden évben meghívnak minket Mecseknádasdra kakafőző versenyre vendégnek...egy-két képet megmutatnék Nektek, milyen jól érezték magukat a gyermekeim.
Ez a hétvége egyben Gyereknap is volt, Boldog Gyereknapot minden kedves Gyermeknek!


kis tűzoltóm
 kicsit vezet
 kicsit vezet
 körhintában
együtt vezetik a régi tűzoltóautót
Itt pedig először a blogomban
együtt az egész CSALÁD!

2012. május 27., vasárnap

Sajtos rúd

Egy nagyon finom és egyszerűen elkészíthető sajtos rudat ajánlok ma. Terike receptje alapján már többször elkészítettem.
Én Edami sajtból készítem és dupla adagot szoktam. Ha kicsit lágynak érzem a tésztát, vagy nagyon ragadósnak, pici lisztet szórok rá és jól összegyúrom.

Hozzávalók: (dupla adag)
40 dkg liszt, 25-30 dkg reszelt sajt (Edami), 6 ek. tejföl, 1 ek. só, 24-25 dkg vaj, a teteje megkenéséhez 1 tojássárga.

Elkészítés:
A vajat picit megolvasztom éppen csak ne legyen nagyon kemény, aztán elmorzsolom a liszttel. Hozzáadom a reszelt sajt jó 2/3-át, hogy maradjon a süti tetejére is szórni, a sót, a tejfölt és jól elkeverem, összegyúrom, ha úgy érzem, nagyon pici lisztet szórok még hozzá és jól összedolgozom. Kilisztezett deszkára kinyújtom kb. 1-1,5 cm magasra a tésztát, a tetejét bekenem tojássárgával és a reszelt sajtot rászórom. Éles késsel kb. 5-8 cm közötti nagyságú és 1,5-2 cm széles szeleteket vágok le belőle, simán tepsibe helyezem. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm.
Bevallom a mai nap elfelejtettem már, hogy 180 vagy 200 fok. Így 200 fokra állítottam a hőfokot, de úgy éreztem lehet kicsit sok, aztán 190körülre letettem. Akkor 25 perc kellett hozzá. Tehát mindenki javaslom a sütőjét ismerve tapasztalja meg, hogy mikor pont jó a sütije.


ez egy régebbi fotó

ez pedig az új

2012. május 15., kedd

Blog szülinap

Márciusban volt egy éves a blogom, annyi dolog történt mostanában, hogy pontosan nem is követtem, azaz meg is feletkeztem róla.

Köszönet Mindenkinek, aki benézett hozzám és segítségére lehettem tanácsokkal akár a paleolit táplálkozásban, vagy hasznos receptekkel szolgáltam. Ezután is igyekszem minnél több receptet feltenni és megosztani Veletek!

BOLDOG SZÜLINAPOT!


TOVÁBBRA IS SOK SZERETETTEL VÁROK MINDENKIT!

Vasárnapi menü 05 13

Folytatva a vasárnapi menüsorozatot, most bableves készült csipetkével
rántott karaj és sült burgonya
kétféle saláta 1. salátalevélből
2. újhagyma, uborka, paradicsomból

2012. május 2., szerda

Gasztroblogok csatlakozás

Minap kaptam egy felkérést a miner.hu oldal szerkesztőjétől, hogy felvennének a szakácsok közé gasztrobloggernek, ha beleegyezem. Ez egy lehetőség arra, hogy sok ezer recept közé bekerülhessenek a saját receptjeim is. Köszönöm szépen a lehetőséget miner.hu!
Nagyon sok jó receptet találhatsz az oldalon és bátran követheti, csatlakozhat hozzá bárki, aki blogot vezet. Nagyobb népszerűség, több recept megismerés lehetősége.

http://gasztro.miner.hu/szakacskonyv itt pedig olvashatod a sok jó receptet. Ha van kedved csatlakozni mint blogger az oldalhoz (http://gasztro.miner.hu/) akkor az info@miner.hu oldalra tudsz jelezni, akár ezzel kapcsolatos kérdéseket is feltenni.

0428 és 0501 menü

Folytatva a menü ajánlatot: édes-savanyú csirkemell, sült kakashús petrezselymes burgonyával és amit találtam itthon friss ecetes sali (uborka, paprika, paradicsom, hagyma, metélőhagyma)

 0428

Ünnepi menü május 1-jén
Csont leves cérnametélttel és sok zöldséggel, sült oldalas, sült tarja hagymás-szalonnásan megsütve, rizibizi és burgonyapürével, meggymártás