2012. október 30., kedd

Extra csokis muffin

Gyorsan elkészíthető finom csemege a gyerekeknek.

Hozzávalók:
0,5 dl olaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 dl kefír (nekem 175 g-os volt), 1 kk. mandulaaroma, 1 kk. vaníliaaroma, 25 dkg liszt, 2 ek. kakaópor, 1/2 cs. sütőpor, 1 csomag étcsokis tortadara és fél tábla Boci csoki (én most csak étcsokis tortabevonót használtam táblásat)

Elkészítés:
A muffinformákat kikenem olajjal. Az olajat elkeverem a cukorral, hozzáadom a tojásokat, a kefírt, a mandula- és vaníliaaromát. Kicsit átkeverem, majd hozzáadom a kakaóporos, sütőporos liszt keveréket, jól átkavarom. (Ha tortadarával dolgozunk, akkor a felét bele lehet szórni a tésztába.) A muffinformákat félig megtöltöm masszával, majd egy-egy kocka csokit helyezek rá, majd befedem a tetejét masszával. Előmelegített sütőben 175-180 fokon sütöm 15-20 percig, tűpróba.
Kihűlt kiszedem, porcukorral megszórom, de lehet a maradék tortadarával is díszíteni.
(Nekem szilikonos kisebb fajta muffinformáim vannak 12 db-os, picit több a tészta, de a nagyobb fajta muffinformákhoz pont elég a tészta.)





2012. október 29., hétfő

Vízes piskóta másképp

Egy ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Most sütöttem először, nagyon finom lágy a tésztája. Tavaly már sütöttem egy tortát az diós kevert tésztás volt.

Hozzávalók:
4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 citrom leve és héja, 4 ek. forró víz, 20 dkg átszitált liszt, 1 csomag sütőpor
Krém: 2 csomag csoki ízű pudingpor, 5-6 ek. cukor, 7 dl tej, 20 dkg rama

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját összekeverem a porcukorral habosra, hozzáadom a citrom levét és lassacskán a forró vizet. Végül a sütőporos szitált lisztet, ebbe elkeverem a citrom héjat is. Jól kidolgozom. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a tésztába.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Egy 22 cm-es tortaformát kivajazok és sütőpapírral kibélelem az alját és az oldalát, beleöntöm a masszát. Kb. 35-40 percig sütöm 180 fokon, tűpróba. Nem szabad közben az ajtót kinyítni legalább 20-25 percig, biztos ami biztos.
Kihűtöm langyosra, kiszedem formából és lehúzom a sütőpapírt róla. Kihűl visszateszem a formába letakarom. Másnap töltöttem meg.

Krém: 2 csomag pudingport 6 ek. cukorral elkeverek, felöntöm tejjel csomómentesre keverem és összesen 7 dl tejből főzök sűrű pudingot. Kihűtöm langyosra és belekeverem 20 dkg vajat. Megtöltöm a három részre vágott tortalapokat és a torta tetejét, külsejét is bevonom a pudingos krémmel. Díszítés tetszés szerint.
Nekem sietnem kellett, mert közben főztem és három dologra kellett figyelni, csak megszórtam cukorvirágokkal és nyomtam tálaláskor tejszínhabot rá...

Ez a piskóta a másik piskótatésztának a 8 tojásos mennyiségével egyező.





Eszti lányom szülinapjára készítettem vízes piskótából szív alakú tortát, a kérmbe 3 cs. csokipudingpor került és 5-6 ek. cukor, valamint 9 dl tej, 1-2 csepp csokismeggy aroma, 2 ek. kakaópor, mikor megfőztem a pudingot, utána kihűtöm és akkor kevertem bele a vajat.


2012. október 25., csütörtök

Fehér kenyér

A szomszédomtól kaptam ezt a receptet és most, hogy már van kenyérsütőm csak a dagasztáshoz igénybe vettem. A sütőben sült kenyér illatánál nincs is jobb.

Hozzávalók:
50-60 dkg liszt, 3,3 dl langyos tej, 1 ek. ecet, 2 kk. só, 1 mk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 0,5 dl olaj vagy olivaolaj, a kenyér megkenésére 1 tojássárgát összekevertem vízzel

Elkészítés:
A kenyérsütőbe bepakolom először a folyékony alapanyagokat és a sót, rá a lisztet, rá morzsolom az élesztőt és 1 mk. cukrot. Elindítom a dagasztást kb. 20 percre. (Nekem kicsit lágy volt a tészta így pici lisztet kellett hozzátegyek így még 10 perc dagasztás.) Kikapcsolom a gépet, átgyúrom a tésztát és kelesztőtálban kelesztem tovább kb. 15-20 percet. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítem. Én ultraplus edényben sütöttem a kenyeret, kikentem olajjal és beletettem az átgyúrt, kicsit formázott kenyeret, bevágtam a tetejét pengével (ezt még gyakorolni kell), majd bekentem a tojásosvízzel, lefedtem és kb. 25 percig sütöttem fedő alatt 200 fokon. Újra átkenem a tetejét és 180 fokon sütöm készre tető nélkül, összesen 55-60 perc kellett tehát 180 fokon kb. 30-35 percet sütöm még. Mikor kiveszem a sütőből pár percet hagyom a formában, majd a vízes kezemmel kicsit áttörlöm a kenyeret és betekerem egy konyharuhába rácson hagyom teljesen kihűlni. Mikor kihűlt szeletelhető. Ezt a fajta kenyeret most sütöttem először, de fogok még...a sütési technikákon még javítani kell a gyúrást is gyakorlom még. Elsőre jó eredmény, az íze finom és lényeg, hogy mesterséges adalékanyagoktól mentes.

Ha nincs kenyérsütő dagasztáshoz, én a tavalyi kenyeret egy másik recept alapján kézzel dagasztottam ki. Akkor kb. 45-50 perc kelesztés kell a tésztának kelesztőtálban.

Jénaiban is lehet sütni, ki kell kenni olajjal a jénait, fedő is jó ha van, vagy ha nincs, akkor a jénai alatti részen a sütőbe tegyünk bele egy kis vizet a párologtatáshoz...sima vízzel is kenhetjük a kenyér tetejét.






2012. október 23., kedd

Amerikai palacsinta

Már nagyon rég terveztem sütni, de most eljött az ideje. Hani receptje alapján készítettem. Laktató és finom.

Hozzávalók:
30 dkg tejföl, 3 tojás, 2 ek. cukor, csipet só, 1/2 cs. sütőpor, 20 dkg liszt, lehet fogyasztani porcukorral vagy lekvárral

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukorral habosra keverem. A sárgáját a tejföllel, sóval simára keverem. A habot és tejfölöst óvatosan összeforgatom. A sütőport összekeverem a liszttel és átszitálva a masszához adagolom, jól átkeverem. Sűrű tésztát kapok. Olajozott forró serpenyőben sütöm mindkét oldalát.
Ez nem olyan nagy adag, így ha nagyobb a család érdemes egyből dupla adagot készíteni.




2012. október 10., szerda

Kiflifelfújt

Ezt a finom desszertet lehet főétel második fogásának is tálalni, de desszertként is fogyaszható.

Hozzávalók:
3-4 db kifli, 2 dl tej, 1 van. cukor, 3 tojás, 1/2 kg túró, 1 van. cukor, 1 ek. cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 2 db alma, ízlés szerint lehet a túróhoz mazsolát keverni, de elhagyható

Elkészítés:
A kifliket felkarikázom, majd 2 dl tej, 1 van.cukor, 3 tojássárgáját picit felverem és ebbe mártogatom a kifliket. Az edény alját kikenem pici vajjal, majd kibélelem a mártott kifli adag felével, majd a cukorral elkevert túrót rákenem. Lereszelem a megpucolt almát nagylyukú reszelőn fahéjascukorral összekeverem és ráteszem, majd megint a kiflikarikákat. A legtetejére a 3 tojásfehérjéből felvert kemény habot teszem. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm.

(Lehet bármilyen sütőformába helyezni én ultraplusz edényben sütöttem.)
Szokták kaláccsal, vagy zsemlével is készíteni ezt a desszertet.





2012. október 6., szombat

Mákosguba torta

Férjemet leptem meg ma ezzel a tortával, az egyik kedvenc desszertje a mákosguba.

Hozzávalók:
8 db szikkadt kifli felkarikázva, 15 dkg darált mák, 8 dkg porcukor, 10 ek. cukor, 2 cs. vaníliás ízű pudingpor, 6 dl + 7 dl tej, pici vaj a tortaforma kikenéséhez, díszítéshez gyümölcs én banánt és szőlőt használtam

Elkészítés:
Előző nap a kifliket feldaraboltam karikákra, majd letakartam. 6 dl tejet 5 ek. cukorral felmelegítek és a kiflit leöntöm vele, majd a mák-cukor keverékkel jól elkeverem az egész kiflit. Egy csattos tortaformát kivajazok és belenyomkodom a kifliket. Beteszem a sütőbe 180-190 fokon kb. 10 percig sütöm, majd hagyom langyosra hűlni. Közben elkészítem a 2 cs. vaníliás ízű pudingot 5 ek. cukorral elkeverve 7 dl tejjel felfőzöm. Majd kihűtöm. Ne dermedjen meg, a langyos kiflire öntöm, elegyengetem és a tetejét gyümölcs szeletekkel díszítem. Kihűlt hűtőbe teszem és egy-két órán belül fogyasztható.

Férjem is letesztelte, nagyon ízlett neki. Ez egy egyszerű és gyorsan elkészítehtő formája a mákosguba tortának. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a mákosgubát.