2012. november 16., péntek

Kelkáposzta tekercs

Ez a recept a Vidék íze receptújságban megtalálható!

Nálunk a kelkáposzta mint főzelék nem nagyon jön be a gyerekeknek, rakott kelt nemrég készítettem, így gondoltam kipróbálok egy új receptet. Nagy sikere volt, ajánlom bátran elkészíteni.

Hozzávalók:
kb. 50 dkg darálthús, 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 szelet füstölt házi szalonna felkockázva, 3 tojás megfőzve, 1 fej kelkáposzta, 25 dkg csiperke gomba, vagy 1 gomba konzerv, só, őrölt bors, tört pirospaprika, majoranna, vaj a tál kikenéséhez, (1 tasak előfözött rizs a nem paleosoknak), kis tejföl

Elkészítés:
A kelkáposztát levelekre szedem, megmosom és sós lobogó vízbe kicsit megfonnyasztom, hogy puhább legyen a levele, de ne legyen túl, mert akkor a tekercsek szétesnek. Pici zsíron vagy oliván megpirítom a szalonnát, hozzáadom a felkockázott hagymát és a fokhagymát, majd együtt pirítom, de ne égjen oda, keserű lesz. Félre tolom, hozzáadom a darálthúst, fehéredésig kevergetve pirítom, majd fűszerezem ízlés szerint só, őrölt bors, tört pirospaprika, majoranna, pár percig kevergetem, majd hozzáadom a gombát, a megfőtt tojásokat, amit felkockáztam. Az egészet jól összekeverem. Egy tűzálló tálat kivajazok, alulra teszek tölteléket, majd a leveleket megtöltöm feltekerem, és egymás mellé helyezem. A tetejét leöntöm kis tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütöm, míg rápirul a tejföl.

Tálaláskor a tekercsek mellé szedhetünk egy kis tölteléket nagyon finom.





2012. november 3., szombat

Babgulyás csülökből

Eddig még nem került rá sor, hogy babgulyást főzzek, elsőre jól sikerült.

Hozzávalók:
1 hátsó csülök kicsontozva, felkockázva, 1/2 szelet házi füstölt sonka, 2-3 karika házi kolbász vagy házi szalámi, 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva, 2-3 g. fokhagyma összezúzva, 2-3 kk. tört pirospaprika, ízlés szerint só, ételízesítő, őrölt bors, őrölt babér, vagy 2-3 db babérlevél, 1/2 tv paprika felcsíkozva, 1 csokor zöldségzöld, 1-2 szál zellerzöld, 50 dkg fejtett bab, paprikakrém, 1 kk. gulyáskrém, Erős pista vagy Édes anna a tálalásnál, csipetke a tálaláshoz, 3-4 db sárgarépa, 3-4 db fehérrépa

Elkészítés:
A csülköt kicsontozva felkockázom, a sonkát is, a hagymát is és a fokhagymát összezúzom. Egy kevés zsíradékon megpirítom a sonkadarabokat, hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, megfonnyasztom, majd ételízesítőt és tört pirospaprikát szórok bele, összekeverem, felöntöm kb. 2-3 liter vízzel. Beleteszem a csülköt felteszem főni és kb fél órát főzöm, aztán beleteszem a sárgarépát, zöldséget, ízesítem bors, babérlevél, paprikakrémmel, hozzáadom a babot, majd főzöm kicsit és beleteszem a zöldségzöld, zellerzöldet és babérlevelet, házi kolbászt, ha szükséges gulyáskrémet és ízesítem tetszés szerint ha kell bors, vagy só. Készre főzöm. Kb. másfél óra alatt az egész megfőtt...én most nem gyúrtam hozzá csipetkét, hanem kifőztem hozzá csipetke tésztát. Tálaláskor készíthetünk oda Édes Annát, vagy Erős Pistát, nagyon finom ízt ad neki.