2013. szeptember 16., hétfő

Ketchupos csirkeszárnyak

Nagyon finom ebéd érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
kb. 1-1,5 kg csirkeszárny, én házi ketchupot adtam 2 ek. kicsit fűszerezett volt, és kb. 2-3 ek. édes ketchupot, 2 ek. méz, kb. 2 ek. étolaj vagy oliva olaj, pici só, ízlés szerint tört bors a gyerekek miatt nem sokat tettem bele, 2 g. fokhagyma felaprítva

Elkészítés:
A csirkeszárnyakat félbe vágom és jól megmosom. A pácot elkészítem: Az olajat, ketchupot, mézet, fokhagymát, sót, őrölt borst jól összekeverem. Belemártogatom a csirkeszárny darabokat és egy tűzálló edénybe helyezem nagyon szorosan egymás mellé. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 percig sütöm lefedés nélkül, majd megfordítom a csirkeszárnyakat és légkeveréssel még pár percig sütöm, míg megpirul és ropogósabb lesz a bőre.
Köretnek burgonyapürét tálaltam és a csirkeszárnyak alatt lévő pici szósszal pár cseppel megöntöztem a burgonyát.

itt párolt zöldségekkel tálaltam


2013. szeptember 13., péntek

Szilvás gombóc 2.

Idén először készítettem szilvás gombócot, nálunk nagyon szereti az egész család. A maradék tésztából szilva lekvárosat készítettem.

Hozzávalók:
2 kg burgonya megfőzve, áttörve én tettem a vízbe egy pici sót, ízlés szerint só kb. 1 kk., 2 ek. búzadara, kb. 75 dkg liszt (ha kíván még a tészta tettem hozzá apránként markommal), 1,5 dl étolaj, 1 tojás, zsemlemorzsa, szilva, fahéjas cukor, szilva lekvár

Elkészítés:
A burgonyát megpucolom, jól megmosom, felkockázom és készre főzöm, majd összetöröm. (Én a burgonya vízébe is tettem kis sót.) Hagyom kihűlni és kimérem a hozzávalókat. Jól összegyúrom a tésztába lehet pici sót tenni, ha nem elég. Kicsit ragadós ugye ez a burgonyás tészta, én még a 75 dkg liszten kívül még nagyon keveset szórtam hozzá... A deszkát kilisztezem és csípek egy nagyobb darabot a tésztából kicsit meggyúrom henger formába és kinyújtom, elvágom kocka formába és beleteszek egy fél szilvát, annak közepébe a fahéjas cukrot és óvatosan gombócot formázok és a végét jól összenyomom, hogy ne folyjon ki a töltelék. Nekem ebből az adagból 20 db szilvás gombóc lett hatalmas gombócok. A gombócokat sós lobogó vízbe teszem, mikor felforr újra és jön a felszínre, lejjebb veszem kicsit a hőfokot és pár percig főzöm. Közben elkészítem a pirított zsemlemorzsát, amiben megforgatom a legvégén. Mikor megfőtt leszűröm és a zsemlemorzsában megforgatom. Tálalásnál porcukorral megszórom.

Kevés szilvát hagytam elő, így a maradék tésztát szilva lekvárral töltöttem meg, ezt is ugyanilyen módon kifőztem és leszűrtem, majd zsemlemorzsában megforgattam. Lekváros gombócból 13 db lett.