2013. november 8., péntek

Három lisztes kenyér

Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, köszi Hugi!

Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt (nekem most csak finom liszt volt itthon), 20 dkg graham liszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1/2 liter meleg víz, 3 kocka cukor, vagy 3 kk. cukor, 5 dkg élesztő, 3 tk. só, 1,1,5 csapott ek. búzasikér,  1 dl étolaj.

Elkészítés:
A kenyérsütőbe beleöntöm a meleg vizet, az élesztőt felfuttatom a cukorral, beindítom a dagasztó programot párat kavarok rajta és mindent beleteszek a liszteket, sót, sikért, legvégén az olajat. Bekapcsolom a dagasztó programot kb. másfél óra (közben keleszti is), majd a kenyérformát kiolajozom, nekem TW Ultraplus edény a kenyérsütő formám bár most kicsit ez is kicsi volt, majd beszerzek egy nagy kenyérsütőformát:)...szóval kikenem a formát, a megkelt tésztát beletettem kicsit megnyomkodtam, hogy kijöjjön a levegő, majd kelesztettem kb. fél órát, bevágtam a tetejét, vízzel megspriccelem.  Előmelegített sütőben 230 fokon sütöm fél órát, majd 200 fokon kb. 20 percet. Tűpróba.
Nekem nem fért rá az ultraplus teteje, így simán sütöttem, fél óra alatt barnult a teteje még egyszer átkentem vízzel a tetejét, majd visszatettem kb. 20 percre. Jól átsült a belseje is, finom lágy a belseje a külseje ropogós.
Rácson hagyom kihűlni, majd szeletelem és becsomagolom. Már nagyon kiváncsi vagyok a gyerekek reakciójára, szerintem ízleni fog nekik.
Tavaly már sütöttem sima fehér kenyeret, az nem jött be nekik, ez még annál is sokkal finomabb. Bátran ajánlom, lehet fél adagból is sütni akkor belefér a formákba bátran.
Így a kenyér súlya végeredményben: 1,3 kg lett.

                                                                        hagyom hűlni rácson
                                                      kisebb méretű ultraplus edényben
                                                                    szeletelve gyönyörű