2014. szeptember 25., csütörtök

Pulyka ragu leves

Finom és kiadós leves, a család egyik kedvence lett az akármilyen pulyka- vagy csirke húsból készült ragu levesek.

Hozzávaló:
50 dkg pulyka alsó comb apró hús
1 fej vöröshagyma felkockázva
20 dkg extra zsenge zöldborsó (fagyasztott)
2 db petrezselyem gyökér
2-3 db répa (nálunk nagyon szeretik)
1 csokor petrezselyem zöld
só, őrölt bors ízlés szerint
1 csipet liszt
nagyon kevés cukor
épp egy csipetnyi tört pirospaprika
1/2 tv paprika feldarabolva
kis zsiradék
leves tészta

Elkészítés:
A pulykahúst megtisztítom. A hagymát felkockázom és kevés zsiradékon megfonnyasztom, hozzáadom a húst és fehéredésig párszor átkeverve párolom. Megpucolom a zöldséget és répát, megmosom és felkockázom, hozzáadom a húshoz, egy-két percig párolom, majd jöhet a zöldborsó. Párolom még együtt párszor átkeverve, majd 1 csipet liszt, 1 csipet tört pirospaprika átkeverem és picit párolom fél percig, majd felöntöm vízzel. Mikor kicsit kezd forrni lejjebb kapcsolom egyenletes közepes hőfokra és ízesítem só, őrölt borssal, kevés cukorral. Beleteszem a petrezselyem zöldet is. Amikor már majdnem készre főztem, tehát minden puha benne, akkor lehet a levestésztát beletenni, ne sokat, nehogy túl sűrű legyen a leves. Megfő a tészta tálalható.




Rántott csirkemell párolt zöldségekkel

Egyik kedvenc ételem a rántott csirkemell, mai ebédem ez volt.

Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell filé két szeletre osztva, liszt, 1 db tojás, zsemlemorzsa, kevés zsíradék a sütéshez
vegyes zöldségkeverék fagyasztott volt most itthon, pici só, kevés vaj a pároláshoz

Elkészítés:
A csirkemellet felszeletelem lesózom, bepanírozom a szokásos módon liszt, tojás, zsemlemorzsa. Felforrósítom a zsíradékot és mindkét oldalát készre sütöm.

A vajat egy serpenyőben felhevítem és a fagyasztott zöldségkeveréket beleteszem és pár perc alatt készre párolom. Mikor puha tálalható.

Tálalás: Picit sózom, lehet reszelt sajttal és pici salátaöntettel tálalni.


2014. szeptember 23., kedd

Lángos

Gondolkodtam mit süssek gyorsan ebédre, lángosra esett a választás, nagyon ízlett a családnak.

Limara péksége nagyon híres weboldal, ott találtam egy receptet, csak én nem tettem bele burgonyapelyhet, nem volt itthon....7-8 db helyett 11 gombócra osztottam, így 11 db lángos lett belőle.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
kb. 4 dl langyos víz
2 tk. só
2 ek. olaj
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
3 ek. burgonyapehely (nekem nem volt, elhagyható)

Elkészítés:
Lágy, ragadós kelt tésztát dagasztok. Félre teszem a duplájára kelesztem. Kb. 10 db-ra szedem, gömbölyítem. 15 perc pihi, közben felforrósítom az olajat, amiben sütni fogom. Ha megkelt a tészta olajos kézzel kihúzom széleit és forró olajban kisütöm.

Tálalhatjuk fokhagymás-sós ízesítéssel, de tejfölös-sajtosan is.


Nagyon ízlett  a gyerekeknek, úgy gondolom, hogy már ebből is dupla adagot kell készítsek a családnak majd!





2014. szeptember 19., péntek

Bögrés almás linzer

Ezt a receptet a neten találtam. Gondoltam nagyon fincsi lehet és kipróbáltam, nem csalódtam.

Az eredeti receptet itt találod: http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/09/09/bogres-almas-linzer/ Köszönöm!

Hozzávalók: bögre méret 2,5 dl

tésztához: 3,5 bögre liszt, 1 púpos bögre cukor, csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kis poharas tejföl, 2 jó nagy púpozott evőkanál szoba hőmérsékletű zsír,

töltelék: kb. 10-11 db alma lereszelve, 1 tk. őrölt fahéj, 5 ek. cukor
a tetejére: 1 tojás felverve

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Az almát megtisztítom, megpucolom a héjától és lereszelem, majd hozzáadom az őrölt fahéjat és a cukrot átkeverem és hagyom állni.
A tésztához valókat összegyúrom, hát nem kis feladat, mire olyan tészta lesz belőle, hogy nyújtani lehessen és ne essen szét én kicsit szenvedtem vele, de megéri...
Egy kisebb tepsit vagy kikened vajjal-liszttel, vagy sütőpapírral béleled. Az egyik tészta felét lisztezett deszkán kinyújtom óvatosan, hogy ne essen szét belehelyezem a tepsibe, hogy teljesen a tepsi alját fedje mindenhol, kicsurgatom az almát a létől és rászórom elnyomkodom. Kinyújtom a tészta másik felét és ráhelyezem az almára, körbe benyomkodva a széleit. Villával megszúrom a süti tetejét és bekenem felvert tojással.
Beteszem sütni és készre sütöm előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc, Nekem 40 perc kellett, hogy átsüljön a tészta rendesen, ez sütő fajtától is függ.
Mikor már kihűlt, megszórtam a tetejét porcukorral és felszeleteltem.






2014. szeptember 17., szerda

Gyors meggyes pite

Ezt a receptet anyósomtól kaptam, mindjárt dupla adaggal készítettem a családnak!

Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
1 kis poharas tejföl (kiválthatja a zabtejszín, vagy növényi joghurt)
1 tojás
magozott meggy a tetejére

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A cukrot, tojást, tejfölt habosra keverem és hozzáadom a sütőporos lisztet, elkeverem. Egy kikent tepsibe (kisebb tepsibe sütöttem, de aki alacsonyabbra szeretné, sütheti közepes méretűbe is) majd a magozott meggyet rászórom és kicsit megnyomkodom (nekem most házi üveges meggyem volt itthon).
Beteszem és készre sütöm tűpróba, kb. 35-40 perc. Kihűl felszeletelem és porcukorral megszórom.

Én tettem a tésztába egy kis őrölt fahéjat is, lehet más gyümölccsel is készíteni.





2014. szeptember 16., kedd

Párolt csirkemell cukkinivel

Finom ebéd gyorsan, akár paleosok részére is!

Hozzávalók:
1 db csirkemell filé, 1 fej vöröshagyma felkockázva, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 paradicsom, 2 kisebb saláta cukkini (nekem saját termésű sárga cukkini volt), fűszerek, só, majoranna, őrölt bors, oregano, kakukkfű, szárított petrezselyem, kevés oliva olaj

köretnek: nem paleosoknak lehet sült burgonyát készíteni (2-3 szem burgonya és kevés zsiradék a sütéshez)

Elkészítés:
A csirkemellet megmosom és felkockázom. A vöröshagymát megpucolom és felkockázom. Egy serpenyőben az oliva olajon megdinsztelem kicsit a hagymát, hozzáadom a felkockázott piros húsú paprikát, egy-két percig kevergetem, aztán hozzáadom a feldarabolt csirkemellet, fehéredésig kevergetem, fűszerezem só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű, oregano, szárított petrezselyem, fedő alatt néha megkevergetve pár percig párolom. A végén a két gerezd fokhagymát belenyomkodom fokhagymanyomóval és a paradicsomot feldarabolva hozzáadom. Egy-két perc átkeverem és lehet tálalni.

Mivel én már elég rég nem ettem sült krumplit most kivételesen sütöttem hozzá és azzal tálaltam. Nagyon finom ebéd!




2014. szeptember 13., szombat

Gyors meggyes pite

Ezt a receptet Anyósomtól kaptam, dupla adagot készítettem! Gyors és finom.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 kis poharas tejföl
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
magozott meggy a tetejére

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A cukrot, tojást és tejfölt habosra verem és hozzáadom a sütőporos lisztet. Én tettem hozzá egy kis őrölt fahéjat is a tésztába. Kikent tepsibe öntöm a tésztát, majd magozott meggyet szórok a tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütöm.

Én dupla adagot készítettem ez olyan 3-4 főre elég úgy. Kis tepsibe tettem, de aki alacsonyabbra szeretné a sütit közepes tepsibe is sütheti. Nekem a sütési idő 40 perc volt, de tűpróba.
Kihűl, felszeletelem és porcukorral megszórom.

Lehet más gyümölccsel is készíteni és úgy is, hogy  belekeverem a gyümölcsöt, nem a tetejére szórom.