2017. március 23., csütörtök

Tejfölös gombás csirkecombfilé

Nagyon régen ettem már valami gombás húsos ételt, így ma ilyesmit főztem ebédre.

Hozzávalók:
6 db csirke felső combfilé (bőr nélkül)
1 nagy fej vöröshagyma felkockázva
kb. 10 dkg füstölt házi szalonna felkockázva
ízlés szerint só, őrölt bors, tört pirospaprika
1 dl víz
4-5 nagyobb fej csiperke gomba megpucolva és felszeletelve
fél pohár tejföl
1 ek. liszt
(annyi víz a főzéshez, hogy ellepje a csirkecombokat)

Elkészítés:
A csirke felső combfiléket megmosom, ha nagyok félbe vágom. A szalonnát felkockázom és egy serpenyőben megpirítom, majd a zsírjában a kockára vágott hagymát is üvegesre pirítom. Hozzáadom a fűszereket, pici só (vigyázzunk a füstölt szalonna is sós), őrölt bors, tört pirospaprika, összekeverem és beleteszem az  előzőleg megpucolt, felszeletelt gombát és a felső combfiléket. Átkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a combokat. Fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. A tejfölös-liszthez teszek pici vizet és behabarom vele az ételt, 1-2 perc összeforralom és tálalhatom körettel.

Én most tésztát főztem ki hozzá, de lehet nokedli, vagy rizs is mellé.

Jó étvágyat!




2017. március 17., péntek

Ismét eltelt egy újabb év, 6. születésnapját ünnepli a Blogom!

Szeretném megköszönni minden kedves Látogatómnak, Barátomnak, Ismerősömnek a kedves szavakat, a visszajelzéseket!
Mindig örömmel tölt el, ha segíthettem Valakinek akár egy ebéd ötletben, akár egy kezdő szakácsként egy tapasztalt kipróbált receptemmel.

Sok Szeretettel Várok Ezután is Minden Látogatót!



                                                             Akkor ünnepeljünk:


                                                                         6. év


                                                        BOLDOG SZÜLINAPOT!


2017. március 10., péntek

Almás-túrós kalács

A mindent tudó kalácstésztámat használtam fel alapul, a gyerekek nem nagyon szeretik a nagyon túrós sütiket, így most máshogy készítettem el, nagyon finom ízvilág.

Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg finomliszt, 3 dl langyos tej, 1,5 dl étolaj, 2,5 dkg élesztő, 2 ek. barna cukor, 2 tk. só

Töltelék:
3-4 db alma meghámozva, lereszelve, 2 tk. almás fűszerkeverék (cukor, vaníliás cukor és őrölt fahéj)
1 csomag (50dkg) túró áttörve, 1 kk. vaníliás cukor, 2 ek. barna cukor, citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kenyérsütő edényébe teszem alulra a langyos tej, olaj, liszt kis só összekeverve vele és rá a maradék liszt, cukor és az élesztő elmorzsolva. Bekapcsolom a dagasztó programot 20 perc, majd hagyom duplájára kelni a tésztát. Ha nincs kenyérsütőnk, akkor a tészta hozzávalóit összegyúrom és háromnegyed órát kelesztőtálban hagyom duplára kelni.
Közben lereszelem az almát nagylyukon és összekeverem a fűszerkeverékkel, majd lecsepegtetem a levet róla mielőtt tölteném a tésztánkat.
A túrót áttöröm és belekeverem a vaníliás cukrot, barna cukrot, citrom reszelt héját.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom. (Előmelegítem a sütőt 180 fokra.)
Túl nagy lett volna egy nagy tekercs, így két részre osztom a kinyújtott tésztámat és megtöltöm elszórva rajta a túró felét az egész területre, majd az almareszelék felét is, tészta széleit behajtom és szorosan feltekerem, közepes tepsibe sütőpapírt helyeztem (szilikonost szoktam az garantáltan nem ragad le) ráteszem a tekercset, másikat is így és lekenem a tetejét a kicsit felvert tojással, villával megszúrom pár helyen a tészta tetejét. Az előmelegített sütőbe tolom és kb. 40-45 perc alatt készre sütöm 180 fokon, tűpróba.
Kihűlt lehet szeletelni és esetleg porcukorral megszórni.

Ma újra sütök egy adagot.




                                                                                 mai: