2015. február 16., hétfő

Hamburger

Már régóta meg akartam sütni magam a hamburger zsemléjét, mert amiket a boltba lehet kapni nem olyan jók, szétmennek, nem érnek semmit. A húst is magam készítettem.

Hamburger zsemle
hozzávalók:
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt (natúr)
60 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
+1 tojás a kenéshez esetleg szezámmag a tetejére

A kenyérsütőbe beleteszem a hozzávalókat, először a folyékonyat, majd a szárazakat, legtetejére az élesztőt. Dagasztó és kelesztő programot bekapcsolom. Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára teszem. 10 egyenlő részre osztom és zsemlét formálok a gombócokból. Sütőpapíros tepsibe helyezem a zsemléket és hagyom duplára kelesztem. Megkenem a tetejét tojással, esetleg szezámmagot is lehet szórni rá. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 18 percig sütöm.

Rácson hagyom kihűlni.

Hamburger húspogácsa 
hozzávalók:
kb. 40 dkg darált hús (én sertést használtam)
1 fej vöröshagyma lereszelve
1-2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors ízlés szerint
csipet szárított oregano
csipet petrezselyemzöld (szárított)
1 tojás
ha kicsit laza lenne a massza, akkor egy nagyon pici zsemlemorzsát lehet bele keverni.

A hús hozzávalóit jól összegyúrom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és a húsból közben húspogácsát gyúrok, ebből nekem 5 db lett, majd kicsit lelapítom és mindkét oldalát készre sütöm.

Utána lehet tálalni csalamádé, salátalevél, uborka stb, házi ketchup hús és zsemle....

Nagy sikere volt.

A zsemle receptet Limara Pékségéből vettem, köszönöm, nekünk bevált.
Csak mivel a videót a zsemle formáláshoz nem bírtam megnyitni, így nem sikerültek olyan gyönyörű egyformára a zsemléim, de első próbálkozásra nem rossz :)








1 megjegyzés: