Régóta izgatta az ízlelőbimbóimat, hogy milyen lehet a sajttorta, most egy sütés nélküli változatot próbáltam.
Az eredeti receptnél túl vékony volt a tészta, szinte alig bírtam elosztani a 22 cm-es tortaforma alján, így kicsit a tészta adagján változtattam.
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg (1 csomag kerek) zabkeksz áttörve
10 dkg olvasztott vaj 1 tk. cukorral
Krémhez:
50 dkg krémsajt nekem olasz Mascarpone (ne legyen sós)
16 dkg cukor
15 dkg tejföl (20%)
2 dl habtejszín
1 kk. vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj reszelve
(az eredeti recept vanília aromát írt én nem nagyon szeretem)
illetve az eredetiben nem volt benne Dr.Oetker Expressz zselatin fix én tettem bele
meggy kimagozva
Tetejére:
lehet idény gyümölcsből készíteni akkor nem kell rá tortazselé
de lehet úgy is, hogy befőttel és akkor 1 csomag tortazselé és meggy befőtt
Elkészítés:
1. A zabkekszet áttöröm én úgy csináltam strapabíró zacskóba összetörve beletettem és átmentem rajta sodrófával.
2. A vajat a cukorral felolvasztom lehet mikróban is tűzelyen is.
3. A zabkeksszel a vajat összekeverem és egy 22 cm átmérőjű tortatartó alját kibélelek sütőpapírral és belenyomkodom ezt a vajas-kekszes masszát.
Hűtőbe teszem míg a krém elkészül.
4. A krémsajtot picit átkeverem fellazuljon, hozzáadom a cukor felét és a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és összekeverem.
5. Egy másik tálban a tejfölt, a tejszínt, a cukor másik felével habosra keverem és félidőben a zselatin fixet hozzáöntöm keverés közben. Akkor jó a krém, ha felfordítva nem esik ki a tálból.
6. A krémsajtot óvatosan hozzákeverem a tejszínes masszához.
7. Kiveszem a hűtőből a kekszmasszát és kimagozott meggyel kirakom egy sorban a tetejét.
8. Ráöntöm a krémet és szépen eligazítom.
Hűtőbe teszem egy éjszakára, de minimum 4 órára összeálljon.
Tetejére lehet díszíteni meggy darabokkal, én csokis kekszdrazsét is tettem rá.
Aki úgy szeretné készíteni, hogy kimagozott meggybefőttet tesz rá vagy esetleg más gyümölcsöt, az az előírás szerint elkészíti a tortazselét és a lerakott gyümölcsökre önti. Hűtőben tároljuk, míg nem dermed meg a zselé, utána tálalható.
Érdemes mindig a hűtőben tárolni a tortát, mert a krém hamar felolvad.
Csodálatos lett! :)
VálaszTörlésköszönöm
VálaszTörlésköszönöm
VálaszTörlés