2015. október 5., hétfő

Zserbó 2.

Ez egy régi receptem általában ezt készítem, ez nem 4, hanem 3 lapos.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
pici só
2 késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg zsír
2 tojássárga
kevés tejben pici cukorral 2 dkg élesztőt felfuttatok
házi sárgabarack lekvár
25 dkg dió és 15-20 dkg (ízlés szerint ki milyen édesen szereti) cukor a töltelékhez

ha szükséges a tésztához kevés tejfölt lehet tenni (én tettem az enyémhez)

csokimáz: 3ek. víz, 3 ek. cukor, 3 ek. holland kakaópor és 5 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben kis cukorral felfuttatom. A hozzávalókat beleöntöm egy tálba, liszt, cukor, pici só, szódabikarbóna, összekeverem, hozzá a zsír, tojás sárgája, élesztő és összedolgozom közepes keménységű tésztát kapjak. Nekem eléggé morzsált, így tettem hozzá még kis tejfölt és sikerült jó állagot elérni. Gondolom függ attól is, hogy a zsír keményebb vagy lágyabb (azaz hűtőben vagy szobahőmérsékleten tárolt).
3 részre osztom, lisztezett deszkán kinyújtom. Előmelegítem a sütőt 180 fokra közben.
Egy közepes tepsit vagy kivajazok és lisztezek, vagy sütőpapírral bélelem és az első lapot ráfektetem, majd megkenem vékonyan lekvárral és jöhet rá a cukros dió, következő lap, megint lekvár, cukros dió és a harmadik lap. összenyomkodom a széleit kicsit, aztán a tetejét picit beszúrom villával. Előmelegített 180 fokos sütőben rózsaszínre sütöm nekem kb. 35 perc volt a sütési idő.
Hagyom kihűlni és amikor kihűlt jöhet a csokimáz. Nekem ez a kedvencem.
Egy kis lábosba felteszem a 3 ek. vizet, 3 ek. cukrot és 3 ek. kakaóport összekeverem és lassú tűzön pár percig kevergetve besűrítem, majd hozzáadom az 5 dkg vajat és csomómentesre elkeverem. Mikor összeállt a krém ráöntöm a süti tetejére egyenletesen elkenve és hagyom megszilárdulni. Később szeletelhető.

Lehet a mázat így is 20 dkg porcukor, 3 ek. kakaópor, 3 ek. tejjel felfőzni és nem forralni. Kicsit hűl 5 dkg vajat keverek hozzá és ráöntöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése