Ez a bejgli recept nagyon tetszik, másnap is puha marad és nem szárad ki a tésztája.
Az első sütés nálam 3 diós és 1 kakaós lett, elmondom, kakaós kalácsnak is kitűnő!
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 tojássárgája (1 egész tojás a kenéshez), 1 dl tej, 5 dkg élesztő, pici só
Töltelék:
25 dkg dió és 25 dkg mák darálva
mindegyikhez 25 dkg cukor és 2 dl víz felforralni, majd bele a darált dió/mák, citrom reszelt héja (darált Győri édes keksz sűrítésnek, de én most nem tettem bele és így is nagyon finom volt)
A tészta hozzávalóit beletettem a kenyérsütőbe, alulra a folyékonyakat, olvasztott vaj, langyos tej, tojássárga, porcukor, rá a liszt, majd a só és a morzsolt élesztő. Dagasztó programon dagasztottam 15-20 percet. Kivettem a kenyérsütőből és hagytam 10 percet pihenni.
A cipót 4 részre osztottam, lisztezett deszkán kinyújtottam és a már előre elkészített dió tölteléket rákentem, két végét behajtottam és feltekertem a tésztát szorosan, sütőpapíros tepsibe tettem a rudakat, majd a tetejét beszúrkáltam pár helyen villával, megkentem tojással, majd 15 perc múlva megint átkentem és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig pirosra sütöttem.
Kihűl lehet csomagolni akár a fagyasztóba is eláll, vagy fogyasztani szeletekre vágva.
Akinek nincs kenyérsütője, az a tészta alapanyagait összegyúrja, az élesztőt először felfuttatom a langyos tejben és hozzáadom a liszthez, rá a puha vaj, tojássárga, só, porcukor és összegyúrom. Aztán pihentetni 10 percig.
a vékonyabb különálló lett a kakaós nagyon finom az is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése