2012. december 19., szerda

Bejgli Rama recept szerint

Kedves Barátnőm, Sikli Timi receptjét hoztam ma el Nektek, a Rama recepteskönyvből készítette el. Én is kipróbáltam nagyon finom.

Hozzávalók:
tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg puha Rama, csipet só, 1 tk. cukor, 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő,
töltelék: 20 dkg dió/mák, akár mákos akár diós ezek kerülnek még hozzá mindkettő töltelékhez: 15 dkg cukor, 3-4 ek. felforrósított tej, 1-1,5 ek. lekvár én a dióshoz nem tettem mazsolát, de a mákosba tettem 1 reszelt almát (nagylyukún reszelve), 3-5 dkg mazsolát

Elkészítés:
0,5 dl langyos tejben 1 tk. cukorral felfuttatom az élesztőt. Közben egy tálba kimérem a hozzávalókat a tésztához, majd beleöntöm a felfuttatott élesztőt és jól kidolgozom. Beteszem a hűtőbe 15 perc pihentetésre. Közben elkészítem a tölteléket. A diót és mákot ledarálom, majd a dióhoz és mákhoz is hozzáadom a cukrot, tejet, lekvárt, tetszés szerint a mazsolát és a mákoshoz a reszelt almát, jól összekeverem. Nekem kb. másfél evőkanálnyi lekvárral nem volt száraz a töltelék (házi baracklekvárt használtam hozzá).
Kiveszem a tésztát, lisztezett deszkán a két cipót kinyújtom, az egyikbe a mákos másikba a diós tölteléket rakodom egyenletesen, majd szorosan feltekerem a végeit jól lezárom...sütőpapíros kis tepsibe helyezem, 1 tojássárgával bekenem a tetejét, villával megszúrkodom 10 perc pihentetés, majd tojásfehérjét is felverem és azzal is lekenem (ettől márványosabb lesz a teteje sütés után), aztán előmelegített sütőben kisebb lángon kb. 40-45 percig sütöm szépen átsűljön. Nekem 180 fokon volt 40 perc. De tűpróba. Amikor teljesen kihűlt szeletelhető, de én karácsonyra sütöttem így lezártam folpackba, és a spaz szekrénybe tettem hűvösebb helyre, így nem szárad ki.
Nagyon finom lett jó sok töltelékkel ezért egy picit a szélei megrepedtek, de ez nem számít.




1 megjegyzés:

  1. Nekem is kibomlott az oldala amikor sütöttem, de ez nem változtat az ízén. A sok töltelékkel isteni finom. Szépek lettek!

    VálaszTörlés