2012. augusztus 6., hétfő

Csalamádé vödrös(hidegen készítve)

Letesztelt, bevált recept alapján készítettem el először a csalamádét. Télen jó lesz kimerni belőle és enni az ételhez.

Hozzávalók:
kb. 4-5 kg paprika, 2 fej fehér káposzta, 3-4 kg hagyma, 2 kg uborka, 1-2 zöld paradicsom, 8 liter víz,  1 kg cukor, 40 dkg só, 1 ü. 20%-os ecet, 3 kk. Na-benzonat, 2 kk. borkénpor, egész bors és babérlevél tetszés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket jól megmosom, a paprikát kicsumáztam, hogy a robotgépben könnyebben lereszeltem, az uborka végeit levágom, szeletelem, a káposztát gyalulom, a hagymát megpucolom és leszeletelem, a paradicsomot szintén szeletelem. Egy 16 literes vödröt jól kitisztítok és belemerem a 8 liter hideg vizet. Hozzáadom a cukrot, sót, ecetet, na-benzonatot, borkénport, borst és babérlevelet, jól elkeverem, hogy feloldódjon a cukor és só benne. A csalamádé alapanyagot beleöntöm a lébe, fakanállal lenyomkodom és jól zárható tetővel lezárom. Hűvösebb, sötét helyen tárolom. Télen jó lesz az ételekhez.

Lehet más zöldségféléket is variálni bele, nekünk most ez volt.

Fontos, hogy ezt az alaplevet hidegen kell készíteni, tehát semmi forralás!!!!



3 megjegyzés:

  1. Szia! Most találtam a receptedet. Ez eltehető kis műanyag (pl tejfölös vagy parányos) vödrökben is? Köszi, Nikolett

    VálaszTörlés