2013. szeptember 13., péntek

Szilvás gombóc 2.

Idén először készítettem szilvás gombócot, nálunk nagyon szereti az egész család. A maradék tésztából szilva lekvárosat készítettem.

Hozzávalók:
2 kg burgonya megfőzve, áttörve én tettem a vízbe egy pici sót, ízlés szerint só kb. 1 kk., 2 ek. búzadara, kb. 75 dkg liszt (ha kíván még a tészta tettem hozzá apránként markommal), 1,5 dl étolaj, 1 tojás, zsemlemorzsa, szilva, fahéjas cukor, szilva lekvár

Elkészítés:
A burgonyát megpucolom, jól megmosom, felkockázom és készre főzöm, majd összetöröm. (Én a burgonya vízébe is tettem kis sót.) Hagyom kihűlni és kimérem a hozzávalókat. Jól összegyúrom a tésztába lehet pici sót tenni, ha nem elég. Kicsit ragadós ugye ez a burgonyás tészta, én még a 75 dkg liszten kívül még nagyon keveset szórtam hozzá... A deszkát kilisztezem és csípek egy nagyobb darabot a tésztából kicsit meggyúrom henger formába és kinyújtom, elvágom kocka formába és beleteszek egy fél szilvát, annak közepébe a fahéjas cukrot és óvatosan gombócot formázok és a végét jól összenyomom, hogy ne folyjon ki a töltelék. Nekem ebből az adagból 20 db szilvás gombóc lett hatalmas gombócok. A gombócokat sós lobogó vízbe teszem, mikor felforr újra és jön a felszínre, lejjebb veszem kicsit a hőfokot és pár percig főzöm. Közben elkészítem a pirított zsemlemorzsát, amiben megforgatom a legvégén. Mikor megfőtt leszűröm és a zsemlemorzsában megforgatom. Tálalásnál porcukorral megszórom.

Kevés szilvát hagytam elő, így a maradék tésztát szilva lekvárral töltöttem meg, ezt is ugyanilyen módon kifőztem és leszűrtem, majd zsemlemorzsában megforgattam. Lekváros gombócból 13 db lett.






2 megjegyzés: