2014. május 29., csütörtök

Eperdzsem 2014

Volt szerencsém már az idei eper termésből harmadik alkalommal eltenni eperdzsemet, most egyenlőre leálltam.

Elkészítés: 
2kg eper jól átmosva legalább kétszer, feldarabolva, kicsit átnyomkodva, 1 mk. citromsav elkeverve, lassan felforralom kevergetem közbe, aztán 50 dkg cukrot összekeverek 2 csomag Haas 3:1 zselésítővel, vagy 2 csomag Dr. Oetker Dzsemfix-el, vagy utolsó alkalommal 2 csomag Laci bácsi konyhája zselésítővel, majd hozzáadom az eperhez folyamatosan keverem ne legyen csomós és pár percig tovább főzöm közepes hőn, míg sűrűsödni kezd. A receptek általában azt írják, hogy 2-3 perc én azért továbbszoktam, kb. 10 perc.

Jól megtisztított üvegekbe töltöm és lezárva száraz dunsztba teszem 3-4 napra. 
Dr.Oetkernek van olyan fajta dzsemfixe, amit már nem kell dunsztolni.

Tudom, hogy lehetne cukor nélkül is eltenni, de a gyerekeim így jobban szeretik lekváros kenyérnek. 

Először 2 kg utána 3 kg és végül 2 kg eperből készült idén dzsem.

                                                          2 kg-ból Laci Bácsi zselésítővel
                                                       Eper főzés és az eper feldarabolva
                                                               dunsztoláshoz
                                                        3 kg eperből Dr.Oetker Dzsemfixes

                                                  első befőzés Haas 3:1 zselésítővel

1 megjegyzés:

  1. Jó annak aki csak a kertből szedi le:-)) Szeretnék én is most az idén eperlekvárt is készíteni mivel eddig azt még nem csináltam, de még elég "húzós" az ára. Kicsit várok vele aztán keveset teszek el. Nagyon szép lett amit eltettél milyen finom lesz ez majd ősszel,vagy esetleg télen ha marad!:-))

    VálaszTörlés