2016. július 7., csütörtök

Meggy befőtt

Tavaly rengeteg volt a meggy, maradt még a fagyasztóba. Helytakarossági célokból idén befőttet készítettem belőle.


Hozzávalók:
meggy (nem számoltam hány kiló volt)
szirup: 1 liter vízhez 50 dkg cukor,
citromsav (literenként a sziruphoz mielőtt ráöntöttem az üvegekre 1 mokkás kanálnyi)
jól zárható tiszta csavarós üvegek (7dl)
befőző automata 90 fokon 30 perc (18 üveg fért egyszerre be)

Elkészítés:

Először elkészítem a szirupot első adagnak egy nagy fazékba 6 liter vizet felteszek forrni és mikor már kezd forrni beleteszem a 3 kg cukrot, elkeverem és kicsit hagyom felforrjon. Utána elzárom alatta a tüzet. A sziruphoz keverem a citromsavat, így nem fog besötétedni a meggy megtartja a színét.

A meggyet jól átválogatom az egészségeseknek a szárát leszedem, vízben átmosom és 7 dl befőttes üvegekbe teszem szorosan egymáshoz a nyakáig rakom az üvegnek. Felöntöm a sziruppal az üvegeket nyakáig ahol a csavaros rész kezdődik és jól lezárom.
A beföző automatába pakolom 9 db 7 dl üveg fért el egymás mellett, rápakolom a következő sort és felöntöm a felső sor háromnegyedéig kis ecetes vízzel, így nem fog az üveg foltos lenni, majd lezárom az automatát és 90 fokon 30 percig dunsztolom. Ha kész, leengedem a vizet, majd kiveszem az üvegeket és egy konyha ruhát alá teszek, és a tetejére is, hagyom kihűlni majd mehetnek a helyükre a polcra.

Régen nem volt automatánk, akkor lábosba kellett a dunsztolást elvégezni és utána még hagyni a lábosokba, fazekakba kihűlni az üvegeket a vízben, macerásabb volt.

Az automata pedig akkor kezd el dunsztolni, amikor eléri a kellő hőmérsékletet a víz. A végén pedig azért kell kivenni, hogy mire kihűlne a befőtt, addigra nagyon megpuhulnának szét megy benne a meggy. Viszont aki csak egy alkalommal tesz el egy mennyiséget a befőttből, az leengedi a vizet lezárja a fedővel az automatába az üvegeket és ott hagyja kihűlni. Nekem kellett az újabb adaghoz az automata, ezért leengedtem a vizet és tettem pici ecetet még hozzá és azt öntöttem újra fel a következő adaghoz.
Összesen 36 üveg 7 dl és 10 üveg magasabb meggy befőttes üvegnyi mennyiséget tettem el.
Azért nem írtam kilót, mert nem számoltam a lét pedig mindenki úgy készíti, ahogy látja kb. a mennyiségbe, hogy mennyi lehet a meggy. Szerintem kb. 2 dl szirup fér egy 7 dl üvegbe ha tele van pakolva meggyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése