2016. szeptember 26., hétfő

Stefánia vagdalt

Nem akartam hagyományos fasirtot készíteni, gondoltam felturbozom kicsit és nem kell egyenként sütögetni az adagokat :)

Hozzávalók:
1 kg sertés darált hús
3 szelet kenyér
pici tej az áztatáshoz
2 tojás (a húshoz)
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
pici petrezselyemlevél (nekem szárított volt)
só ízlés szerint
1 kk. tört pirospaprika
őrölt bors ízlés szerint

4-5 db főtt tojás amivel töltöm
sütőpapír és alufólia a sütéshez

Elkészítés:
A darált húst egy tálba öntöm, majd a kenyeret tejben (vagy lehet vízben) is jól megáztatom, én elővettem a robot gépet és azzal aprítottam a kenyeret, a hagymát és a fokhagymát össze. Majd hozzáadom a húshoz jól átkeverem egyenletesen. Jöhet hozzá  a 2 db tojás és a fűszerek, majd jól összegyúrom. Hűtőbe hagyom kb. 15 percet állni. (Közben megfőzöm a tojásokat keményre, kb. 10-15 perc.)
A sütőt előmelegítem 180-200 fokra ki hogy szokta én a húsokat általában 200 fokon sütöm.

Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt helyezek, a hús egy részét kb. 10 cm csíkba egyenletesen végig elhelyezem, majd rá a megfőtt tojásokat sorban és betemetem körbe a hússal vizes kézzel kicsit megnyomkodom összetartsa a hús. A tetejét villával végig simítom, egy-egy helyen beszúrtam kicsit kifolyjon sülés közben a zsiradék.  (Így is kb olyan formát kapok, mintha őzgerincbe sütöttem volna.)
Nem kell félni nem fog szétesni!

A tepsit lefedem alufóliával és az előmelegített sütőbe helyezem. 200 fokon kb. 50 percet sütöm, majd mikor leveszem az alufóliát róla, akkor a kifolyt zsiradékkal meglocsolom és leöntöm róla az alatta lévő zsiradékot és visszahelyezem még had piruljon át a külseje. Amikor már aranybarnára sül jó lesz. Én légkeveréssel szoktam a végén kb. 5-8 percet sütni. Aztán óvatosan kiborítom egy tálcára lehúzom a sütőpapírt (nem ragadt oda) és egy jénaiba, vagy üvegtálba helyezem.
Szépen lehet szeletelni.
Én most csak 4 tojást főztem a közepébe, mert nem tudtam, hogy a család minden tagjának kell-e bele tojás.

Ez az adag bőven elég 8 főre is, úgyhogy aki gondolja lehet felezni a hús adagot és úgy arányosan a fűszereket, hozzávalókat.

Krumplipürét tálaltam hozzá és paprika-paradicsom salátát.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése