2012. április 5., csütörtök

Medvehagymás pogi

Akkor, hogy ne hagyjuk abba a medvehagyma vonalat, most pogit is próbáltam belőle sütni. Kicsit több lett benne a medvehagyma, az előírt recept szerinti mennyiségnél kevesebbet tettem bele, de így is elég sok.

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg medvehagyma levél (kevesebbet kell tenni ez elég sok, elég 6 dkg bőven) felaprítva, 2 tojássárga, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj, 3 dkg élesztő,  só ízlés szerint, 1 dl tej, 1 dkg cukor

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben cukorral felfuttatom. A kicsit megolvasztott vajat (puhább legyen) összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a többi összes alapanyagot. Jól összegyúrom, közepes kemény tésztát kapok. Letakarva pihentetem fél órát. Addig a medvehagymaleveleket megmosom, lecsepegtetem és apróra vágom én vékonyabb csíkokra vágtam. Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtom és a feldarabolt hagyma felét rászórom, feltekerem szorosan henger formába, majd a tetejét benyomom, ellapítom és felébe egymásba hajtom a tésztát, letakarva 20 percet pihentetem. Kinyújtom, megint rászórom a maradék hagymát, aztán feltekerem és kinyújtom egy ujjnyi vastag tésztának. Éles késsel berácsozom a tetejét, közepes pogiszaggatóval kiszaggatom és tepsibe teszem. Megkenem a tetejét tojással (én most a fehérjével csak) és hagyom 10 percet állni. Előmelegített sütőben készre sütöm. (Én 200 fokon kb. 20 perc) Majdnem két nagy tepsire való lett belőle. Az előírt 10 dkg medvehagyma az nagyon sok, így is tettem belőle félre a szendvicshez, de ez is elég sok lett a pogiba, tehát kb. 6 dkg elegendő, de lehet csak az én véleményem.


 Bence nyújtja a tésztát a maradékot a végén:)
 az első hagyma utáni pihi
sütés előtt

3 megjegyzés: