2015. augusztus 3., hétfő

Sárgabarack lekvár az első saját termésből

Idén végre lett annyi sárgabarack a négy éves fán, hogy saját termésből tudtam főzni lekvárt.

Hozzávalók:
10 kg tiszta sárgabarack (héjától, magtól megfosztva)
7-8 tasak 3:1 dzsemfix
4-5 kg cukor ízlés szerint ki mennyire szereti édesen (lehet édesítőszerrel is)
citromsav kb. 1-2 mokkás kanálnyi
szalicil az üveg tetejére (én szoktam tenni azért)

Elkészítés:
A sárgabarackot megmosom, leforrázom pár perc a forró vízbe, lehúzom a héját és a barna részeket kivágom illetve a magját is kiszedem. A sárgabarack húsát kicsit átturmixolom, mert az én gyerekeim úgy szeretik, ha át van, de lehet csak úgy is, hogy kicsit megnyomkodja az ember és akkor darabosabb. Citromsavat teszek hozzá és átkeverem, így megtartja a színét is továbbra is és nem lesz sötét barna. Felteszem egy nagy lábosba főzni a lekvárt kb. fél óra, aztán mikor rottyan egyet beleteszem a dzsemfixet és a cukrot én ezt össze szoktam keverni egy kiló cukorral a dzsemfix adagot, akkor nem csomósodik úgy be a kevergetésnél. Hagyom közepes tűzön még 5-10 percig összesűrűsödni. Amikor sűrűbb akkor megtisztított üvegekbe töltöm a lekvárt és a tetejére késhegynyi szalicilt teszek (nálunk még lehet kapni a gyógyszertárba).

Aki szalicil ellenes az ne rajon akkor rá semmit! :)

Aztán a forró üvegeket lezárom légmentesen és száraz dunsztba teszem 2-3 nap ott hagyom kihűlni majd felkerülhetnek a polcra.

Nekem most ennyi lett ebből a 10 kiló tiszta barackból :) egy darabig elég lesz.


Csak megjegyezném, hogy három gyerek mellett nekem ez egyszerű megoldás és ízlik is dzsemfix-esen a lekvár. De tudom, hogy nagyanyáink annak idején jó sokáig főzték a lekvárt, míg magától besűrűsödött. Mindenki maga dönti el, hogy szeretné, a választás szabad!

2016-ban már nagyon sok sárgabarack volt a 4 éves két darab kis fán. Tisztán mag és héj nélkül 25 kg barackhúsból tettem el lekvárt. Ennyi lett az össz: 46 üveg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése