2015. november 3., kedd

Fánk lágy tésztás

Barátnőm készítette el ezt a fánkot és azt mondta másnap is finom puha marad. Kipróbáltam nagyon finom.

Ne tessék megijedni amikor gyúrni kell a tésztát baromira lágy és ragadós, de hólyagosra dagasztva ez megszűnik kelesztésnél és jó lesz!!!

Hozzávalók:
1 kg finom liszt átszitálva
5 dkg élesztő
3 bögre tej (Bögre méret: 2,5 dl) szerintem lehet próbálni 6 dl tejjel is ez elég sok volt
Ki van próbálva 6 dl tejjel így jó a tészta!
1/2 dl étolaj
3 tojássárga
4 púpos ek. porcukor
1 kk. só
a sütéshez olaj és vaníliás porcukor és házi sárgabarack lekvár

Lehet a fánkot sütni úgy is, hogy nem nyomjuk be és akkor puffancs lesz, vagy lehet mélyedést készíteni a lekvár helyére ki hogy szereti. Én a végén csak porcukorral szórtam meg, mert úgy is lekvárral ettük.

Elkészítés:
Az élesztőt egy bögre langyos tejjel pici cukorral felfuttatom. A lisztet átszitálom, a felfuttatott élesztőt beleteszem és hozzá a többi langyos tejet, sót, tojássárgát, olajat, cukrot, jól kidolgozom. Nagyon-nagyon ragad a tészta én azért tettem hozzá 2 szer kis lisztet (2x1ek.). Kelesztőtálban lefedve hagyom duplájára kelni kb. 1 óra. Lisztezett deszkára borítom és kicsit ellapítom, majd 2 cm vastagra kinyújtom. kb. 6-7 cm-es átmérőjű pogi szaggatóval kiszaggatom. Hagyom még letakarva állni kb. 20 percet. Az olajat felorrósítom és egyenként aranysárgára sütöm a fánkot, majd langyosan megszórom vaníliás porcukorral. Én most sima porcukorral szórtam meg.

Tehát ahogy írtam nagyon nagyon lágy a tészta, ezért lehet próbálkozni kicsit kevesebb tejjel. Nekem így, hogy 7,5 dl tej volt benne és még tettem pici lisztet hozzá nem volt rossz, csak már a kézzel dagasztást nehezen bírja a csuklóm. :) Ha van kedved, lehet próbálni kevesebb tejjel is.

Tálalásnál sárgabarack lekvárral tálaltuk. Nagyon ízlett az egész családnak kb. 70 db lett Nekem.

Másnapra is maradt pár darab reggelire elfogyasztottuk.

 Ez az utolsó hatalmas volt így a kislányom kapta meg :) de ez az egy lett igazán szalagos.
 tálalva
 bedagasztva
 kelesztve
 szaggatva
sütés

1 megjegyzés: