2012. szeptember 10., hétfő

Fűszeres házi ketchup

Idén sok paradicsom termett, már elég sok paradicsomlé készült, így kipróbáltam a ketchupot.

Hozzávalók:
4 kg paradicsom, 0,5 dl 10%-os ecet, 6 ek. cukor, 2 ek. só, 1 ek. tört bors, 4 szem tört szegfűszeg, 1 csipet tört szegfűbors, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 ek. mustármag

Már több éve készítem ezt a receptet nagy adagban kb 20-25 kg paradicsomból. Itt a fűszerezés a következő: kb. 20-30 dkg cukor, a sóból 3 ek. elég, 20% ecetből 0,5 dl, 1 tk. őrölt fahéj, 1/2 tk. őrölt bors (nem szeretjük nagyon borsosan), 1 tk. őrölt szegfűszeg, 2 csipet szegfűbors (mustármagot kihagytam) az elkészítési folyamat ugyanaz.

Elkészítés:
A paradicsomot gondosan átmosom, csumáját és hibás részeit kivágom, feldarabolom, keverve puhára főzöm (kb. 30 perc), paszírozom, majd egy nagy lábosba teszem.
Hozzáadom az ecetet, sót, és a cukrot, felteszem főni. Egy vászon zacskóba beleteszem a többi fűszert, cérnával lezárom a zacskót és vagy fakanál segítségével belelógatom a paradicsomlébe, vagy lábosfüléhez kötöm és úgy lógatom. Keverés mellett mártás sűrűségűre főzöm kb. 1,5-2 óra volt ez nekem gáztűzhelyen, ha kész, tiszta száraz kisüvegekbe töltöm és azonnal lezárom, majd száraz dunsztba teszem míg teljesen kihűl, 2-3 nap. (Aki nem nyugszik, bár nem kell tartósítószer bele, mert a paradicsomot jól megfőzzük és a fűszerek is tartósítanak, lezárás előtt egy nagyon pici szalicilt tehet az üveg tetejére, aztán kibontás után ledobja róla.)




a nagy adag 2016. augusztusban készült ehhez módosítottam a fűszer arányokat
ez pedig az első adag próbálkozás volt a ketchup főzésnél pár éve

1 megjegyzés: