2013. augusztus 27., kedd

Cékla télre

Harmadik éve teszek el télre céklát, nagyon szeretjük, szerencsére saját termésből van alkalmam megtenni ezt. Idén csak egy sort ültettünk, de hatalmasakra nőttek!

Hozzávalók:
Cékla megfőzve, felszeletelve, lehűtve
LÉ HIDEG!!!
LÉ: 1 liter víz, kb. 20 ek. cukor, 1,5 ek. só, pici kömény én őrölt köményt teszek bele mostanában, lehet tenni hozzá babérlevelet is én nem szoktam, 2 dl 15%-20%-os ecet, 4 tk. Na-benzonat

Elkészítés:
A céklát jól átmosom, a végeit picit levágom éppen csak, hogy a húsa ne veszítse el a színét főlés közben. A cékla nagyságától függ, hogy mennyi időt kell főzni kb. 2 óra, de ha nagyobbak nekünk most idén jó nagyok voltak 2,5-3 órát főztem. Hideg vízzel leöntöm és lehúzom a héját, felszeletelem és hagyom teljesen kihűlni a céklát.
Elkészítem a levet: Ha látom, hogy több a cékla, akkor az alaplé többszörösét készítem én most 2-3 liter vízből készítettem a levet a többi hozzávalót is ezen arányban emeltem.
A vízhez hozzáadom az ecetet, sót, cukrot, jól elkeverem feloldódjon a lében, megkóstolom, ha szükséges lehet még édesíteni, nekünk általában az így jó. Fél deci forró vízben feloldom a Na-benzonatot és a léhez öntöm, elkeverem és beleteszem az őrölt köményt ízlés szerint. Ezt is elkeverem. A tiszta üvegekbe beleteszem a felszeletelt céklát kicsit kézzel megnyomkodom ahogy töltöm rá a levet, majd kicsit késsel megnyomkodom a szélénél ne legyen levegős az üvegben. Légmentesen lezárom és elteszem télre a polcra.

2013 az első adag cékla főzés

2013  a 2. adag főzés lehet műanyag vödrökbe is eltenni a céklát
2011 cékla

7 megjegyzés:

  1. Várjuk a jelentkezéseteket, szívesen olvasnánk jó recepteket, esetleg mi is küldünk tőlünk telhetően jókat, régieket, újakat! Üdvözlettel: Évi és Ernő

    VálaszTörlés
  2. Ha 3xos mennyiségű a lé nem kell kanalazni, pont egy kiló cukor, most készitem, nagyon finomra sikerült. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy ízlik már én is azóta többszörös adagban kédzítem a levet.

      Törlés
  3. Nem tudom, hogy jól értelmezem, 4 teáskanál benzonát? Nem sok az?
    Kérem, hogy valaki erősítse meg ebben,mert tetszik a recept, szeretném a céklát így eltenni, de sokallom a tartósítót.

    VálaszTörlés
  4. Az idén rengeteg cékla lett! Érdeklődnék hogy vödörbe vagy hordóba jó ez a recept mert ennyi üveget képtelenség beszerezni? 🤭

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen vődörben is lehet, én tettem el tejfölös jól zárható tetejű vödörbe.

      Törlés