2012. július 20., péntek

Sárgabarack lekvár

Sajnos a sárgabarack fáink még kicsik, de lefagyott a virága így semmit nem termett idén. Piacon vettem sárgabarackot, hogy tudjak befőzni, hiszen nagyon finom a házi lekvár sütibe, vagy kenyérre kenve, palacsintába.

Hozzávalók:
6 kg sárgabarack, 1 késhegynyi citromsav, 2 kg cukor vagy édesítőszer, 2 tasak 3:1 Dr.Oetcer Extra Dzsemfix, tiszta üvegek

Elkészítés:
Forralok egy nagy fazékba vizet, majd a barackokat leforrázom vele, utána hidegvízbe teszem és lehúzom a héját, kiszedem a magját. Egy késhegynyi citromsavat keverek a gyümölcshöz, hogy ne barnuljon be az állás közben sem. Egy nagy fazékba vagy lábosba öntöm a gyümölcsöt és felteszem a tűzre, lassú tűzon hagyom míg felforr, rottyan utána hozzáadom a cukrot és a dzsemfixet. Jól elkeverem és többszöri kevergetés mellett hagyom kicsit sűrűsödjön, rottyanjon pár perc és kész. A megtisztított üvegek 1/3-ába öntöm a forró lekvárt, majd utána feltöltöm az üvegek nyakáig, majd jól lezárom a tetejét. (Nagyijaink még szalicilt is tettek épp egy kis késhegynyit, ami védte a baktériumoktól, romlástól a gyümölcsöt.) Száraz dunsztba helyezem (én egy fotelba nagy párnát helyeztem, rá az üvegek, rá egy másik nagy párna jól betakarva és egy takaró) pár nap és kihűl szépen. Mehet a polcra télre. Nekem maradt ki egy kevés adag azt ma felhasználtam palacsinta tölteléknek. Nagyon finom lett. (nem bírtam főzés közben a lábost fotozni, mert mindjárt tölteni kellett és kislányom segítségét kértem a fotózáshoz, Ő pedig csak az üvegbe töltéseket fotózta a lábos nem látszik)

 szép a színe


 magozva
dzsemfix

1 megjegyzés:

  1. Nálunk sem termett csak pár szem a két fán, lefagytak:( Idén nem tettem el, korábbi évekről van még több évre való:)

    VálaszTörlés