Ma egy kalács receptet hoztam Nektek, amit egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam, tegnap elkészítettem a gyerekeknek.
Hozzávalók:
4 dl tej, 5 dkg cukor, 1 van.cukor, 2 fahéjas cukor (akinek nincs csomagos, az keverjen össze kis fahéjat cukorral), csipet só, 25 dkg finom liszt, 25 dkg rétes liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, tojás + 2 ek. tej a kenéshez
Elkészítés:
Cuktor meleg tejben felolvasztom, beleszórom a van. fahéjas cukrot, csipet sót, összekeverem, kenyérsütőbe öntöm, bele a kétféle liszt, rámorzsolom az élesztőt, simára dagasztom. Dagasztás közben a felolvasztott vajat rácsurgatom. Hagyom magasra kelni, kiveszem a gépből és átgyúrom lisztezett deszkán. Két cipóra osztom, hosszú hengert gyúrok belőle majd a hengereket egymásba tekerve összeillesztem. Megkenem a tetejét a tejes-tojással, majd tört manduladarabokat szórok rá, vagy ami van, én most van.cukrot raktam a tetejére. Lehet sima tepsin sütőpapírral bélelt tepsin sütni, én most őzgerincbe tettem. Hagyom a tepsin fél órát pihenni. Előmelegített sütőben 175-180 fokon légkeverésen kb. 10 perc sütés, majd légkeverés nélkül készre sütöm a tetejét lefedem ne égjen meg a legalsó rácson sütöm. Kb. összesen 25 perc alatt megsűlt, tűpróba. Leszedem a sütőpapírt és hagyom kihűlni, majd szeletelhető. Lehet lekvárral, vajjal vagy simán is fogyasztani.
Variálható is lehet fahéj helyett kakaóport tenni bele és mazsolát...
Nagyon szép lett és finom is biztosan. Imádom a fahéjas dolgokat, egyszer kipróbálom.
VálaszTörlés