2016. május 9., hétfő

Borsófőzelék

Egyik nagy kedvencünk a főzelékek sorában.

Hozzávalók: (4-5 személyre):
kb. 800-900 g fagyasztott  extra zsenge zöldborsó (nekem általában saját termés van, hamarosan szezonja lesz, akkor frissből készül)
1 ek ételízesítő (szárított zöldségekből)
1 tk. só
1-2 kk. tört pirospaprika
kevés zsíradék a rántáshoz
kb. 1-2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
ízlés szerint barna cukor, vagy xilit
1 dl tej (lehet LM)

Elkészítés:
Egy lábosba felteszek forrni vizet 1 ek. ételízesítő 1 tk. sóval, mikor forr beleteszem a fagyasztott zöldborsót.
Készre főzöm, majd leszűröm, kevés levet hagyva alatta. Elkészítem a rántást: kevés zsíradékon megpirítom kicsit a teljes kiőrlésű lisztet, majd beleteszem a tört pirospaprikát és csomómentesre jól elkeverem. A zöldborsóhoz közben kicsi cukrot lehet adni (el is maradhat), hozzákeverem a rántást és a tejet, majd visszateszem a tűzre és pár percig még kevergetve hagyom besűrűsödjön.

Férjem pörkölttel szokta enni, Mi a gyerekekkel vagy simán, vagy tükörtojással.

Mi így szeretjük pirosan, de valaki pirospaprika nélkül készíti és habarással, ahány ház, annyi szokás szokták mondani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése