2012. január 23., hétfő

Tejszínes-gombás sertés tokány

Már uncsi a pöri és a brassói a sertéscombból. Ez volt a hétvégi ételünk. A családnak nokedlivel tálaltam. Van egy régi szakácskönyv és onnan találtam a receptet, de mivel tejföl nem volt itthon, ezért átalakítottam tejszínesre, a végeredmény finom lett.

Hozzávalók:
1 kg sertéscomb felcsíkozva, 2 fej vöröshagyma felkockázva, 4 dkg zsír, 1/2 tv paprika felcsíkozva, só, bors, pici őrölt kömény, majoranna, 1 konzerv shampiongomba (lehet üveges, vagy friss), 2 dl főzőtejszín, 1 tk. liszt, pici házi füstölt szalonna felcsíkozva. Köretnek nokedli

Elkészítés:
A zsírt felhevítem és megfonnyasztom rajta a felkockázott hagymát és csíkozott paprikát, majd a megmosott, felcsíkozott húst is beleteszem és fűszerezem só, bors, majorannával, 1 késhegynyi őrölt köménnyel, jól összekeverem 1 dl vizet öntök alá és párolom félpuhára a húst. Amikor félpuha hozzáadom a felcsíkozott szalonnát és a lecsöpögtetett szeletelt gombát, majd fedő alatt néha megkevergetve puhára főzöm a húst. Ha megpuhult, hozzáöntöm a tejszínt, egy pici tejszint visszamerek egy tálba és kézihabverővel összekeverem a liszttel, majd hozzáöntöm és pár perc alatt hagyom összesűrűsödni az ételt.
Köretnek nokedlit tálaltam hozzá.

Ezt az ételt lehet tejföllel is készíteni, nekem most nem volt itthon.

 nokedlivel tálalva

 szalonna és gombával párolás
 tejszín hozzáadása
sűrítés

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki. Bevallom azért találtam hozzád,mert egyforma tányérunk van. :)

    VálaszTörlés