2011. szeptember 11., vasárnap

Madártej paleosan

Nagyon-nagyon szeretem a madártejet, gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Mikor az első gyermekemet szültem, akkor is hoztak be nekem a kórházba. Most elkészítettem a saját receptem alapján paleosan. Kicsit mégiscsak másabb az íze, mint a tehéntejjel, de finom. Laktózérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:
(2 személyre)
3 db tojás, 4dl kókusztej, 2-3 tk. nyírfacukor, vagy xilit, nagyon pici víz, csipet só.

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáteszem a cukrot és habverővel jól kikeverem. A fehérjéhez hozzáadom a sót és azt is kemény habbá verem. Egy jénai tetejébe öntök egy pár csepp vizet, bekanalazom a habot a tetőbe és mikróban (attól függ kinek milyen hőfokú a mikrója nekem kijelzős kb. 800w lehet, nem állítható a hőfoka) kb. 1 percig főzöm a habot, úgy lehet ellenőrizni, hogy jó-e már, ha valakinek nagyon erős a mikrója, hogy ha feljön a hab és szép, akkor már jó, amúgy összeesik, ha túl keveset vagy túl sokat van bent. Lényeges, hogy legyen alatta víz. Majd kiszedem a mikróból. Közben a kókusztejet felbontom és közepes lángon felforralom, hozzáöntöm óvatosan a sárgája krémjét és kevergetve főzöm pár percig, amíg picit sűrűsődik. Jénai edénybe öntöm és ráteszem a habot. Hagyom együtt kihűlni és fogyasztható.
Én annyira szeretem, hogy egyedül fogom bekanalazni. Sajnos kedves szomszédom nincs itthon, pedig biztosan megkóstolná, majd legközelebb.

 tálalás
 hozzávalók (a tojás házi)
 a hab és a tojássárgája felverése után

Madártej főzése

6 megjegyzés:

  1. :) Jól hangzik és tervbe van hogy megcsinálom, de volna egy kérdésem a hab mikrózásához.
    Hány wattos mikrón hányas hőfokozaton volt benn 1percig? (a bögrés muffin-oknál jártam meg, mert nekünk erősebb volt a mikrónk és szenesre sikerült az első ^_^")

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jónak tűnik! kérlek világosíts fel, mennyi legyen a víz a hab alatt? Ujjnyi? Fél cm? Köszi

    VálaszTörlés
  3. Nekem a mikróm 800W-os. Amikor látom, hogy szépen feljön a hab akkor szoktam általában kivenni. A hab alatt a jénai tetőben a víz nem kell sokat nem mértem eddig de még fél ujjnyi sem kell kb. 2ml elég. Azért kell, hogy ne száradjon ki a hab, meg ne ragadjon oda.

    VálaszTörlés
  4. Én sajnos elrontottam. Fogalmam se volt a mikróm teljesítményéről, és a receptedben leírtakat se olvastam el rendesen, mert amikor kivettem, és lesüllyedt a hab, visszaraktam még. Így sikerült egy fehér tojásrántottát csinálnom a habból:(
    A krémet még nem kóstoltam meg, az illata jó, de az állaga nem krémes, inkább kásás. Lehet, hogy a sárgáját is "megfőztem"?:(((
    Pedig olyan guszta, és annyira megenném a madártejet (mentségemre legyen mondva, én rendes madártejet se csináltam még soha)

    VálaszTörlés
  5. Jutka! Sajnálom, hogy így jártál:( ÉN csak és csak is a habot főzöm picit a mikróban és tényleg addig, amig látom, hogy szépen feljön és nem megy vissza, egyszer én is beleestem ebbe a csapdába, hogy visszaesett, de akkor már nem tettem a mikróba újra. A kókusztejet meg amikor már felforralom a kikevert tojássárgáját beleöntöm és nem lesz olyan sűrű mint pl. a puding, vagy ilyesmi, kicsit sűrűbb lesz, de mégis folyékony. A végén pedig ráteszem a habot és mikor már kihűlt annyira, hogy be tudjam tenni a hűtőbe lehűtöm. Nagyon finom egyébként. Bár a kókusztejtől nekem van egy picit más íze, mint sima tejjel, de meg lehet szokni. Szokták mondani, hogy mikróba tojást ne főzzél:)) Tehát mikor kemény habot versz, a jénai tetőbe öntesz kevés vizet, utána jön kanállal kiszaggatva a hab, majd be a mikróba, ha nagyobb fokozatú a mikród mint 800W akkor kevesebb idő kell mint egy perc, ha tudsz rajta állítani akkor állíts be kisebb fokozatra. Próbáld meg újra, majd menni fog.

    VálaszTörlés