2011. november 6., vasárnap

Epres torta

Életem első tortája ez az epres torta. A tésztája anyóstól tanul dióspiskótás tészta, a krémje pedig főzöttkrémes.

Hozzávalók:
piskótatészta: 10 db tojás, 10 ek. cukor, 5 ek. darált dió, 5 ek. liszt, 1/2 csomag sütőpor
krémhez: 10 dkg cukor, 1 nagy doboz epres joghurt, 1 csomag kiolvasztott (házi) eper, villával áttörve,
1/2 csomag étkezési zselatin (12,5dkg), 3 csomag vaníliáscukor, 2 doboz tejszín (4dl), diszítés nekem ez csokireszelék és színes cukorreszelék volt.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaforma alját (26cm) kibélelem sütőpapírral, a peremét körbe kivajazom, lisztezem. A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadva a cukrot habosra keverem, ha már nem korcog, habos akkor jó. A fehérjét kemény habbá verem. A sárgakrémhez hozzáadom a darált diót és a lisztet, sütőport, fakanállal jól elkeverem, nem kell vigyázni, hogy eltörik, a hab nincs benne még. Hozzáadom a kemény hab felét, körkörös mozdulattal lentről felfele haladva keverem óvatosan, ne törjön nagyon szét, majd a maradék habot is szépen elkeverem. A sütőformába öntöm a masszát, majd sütöm kb. 35-40 percig úgy, hogy az ajtót nem szabad kinyitni a sütőnél, mert összeesik. Utána kb. 10-15 percig készre sütöm a piskótát, vagy tűpróba, vagy a tetejét megtapogatom óvatosan, hogyha nem serceg a piskóta, akkor már jó. Vagy a sütőben hagyom még picit hűlni, vagy kiveszem deszkára teszem és óvatosan lecsatolom a peremét, majd megfordítom és leszedem a tortatalpat, valamint lehúzom róla a sütőpapírt, visszafordítom és hagyom teljesen kihűlni a piskótát. A legjobb, ha másnap készül el a krém és akkor vágjuk meg a piskótát, akkor nem fog morzsálni, könnyű vele dolgozni.
Krémet elkészítem. A nagy joghurtot, cukrot, vaníliáscukrot, zselatint egy lábosba teszem és lassú tűzön pár percig összefőzöm, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd teljesen kihűtöm. A tejszínt nagyon kevés porcukorral habosra verem. A joghurtos mázba belekeverem a villával kicsit áttört epret és a tejszínhabot, jól összekeverem és ezzel a krémmel a félbevágott tortalapot megkenem. A tetejét és a széleit is ezzel a krémmel kentem be, de lehet tejszínhabbal is. A tetejét csokireszelékkel és színes cukorkareszelékkel diszítettem.
Gyorsan elfogyott:) hütőbe tárolva kicsit jobban összeállt a krém és 1 óra múlva már simán fogyasztották az Ikrek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése