2011. július 11., hétfő

Rántott karaj másképp

Ennek a panírnak az alapanyaga három dologból áll össze, nem a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa. Szekeres Rita egészséges életmódja alapján találtam rá erre a két összetevőre hajdina és amaránt. Megspékeltem egy kis szezámmaggal és a végeredmény az egész családnak ízlett.

Hozzávalók:
8 szelet csont nélküli karaj, amaránt, vagy pattogtatott amaránt kávédarálóban leőrölve nekem kb. 8-10 evőkanálnyi, hajdina kávédarálóban leőrölve kb. 5-6 evőkanálnyi. Ezt jól összekeverem és öntök bele kevés szezámmagot, jól összekeverem és már kész is az örleményem, 2-3 db tojás, pici só, pálmazsír, vagy kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítés:

A panírozás módja örlemény-tojás-örlemény. Én kókuszzsír helyett most pálmazsírt használtam. A pálmazsír omega3-zsírsavakban gazdag, nagyon egészséges, nem veszi át az étel a zsírt, nincs szaga sütés közben. Ezt a panírt viszont lassan kell majd sütni.
A húst felszeletelem, kiklopfolom, besózom. Az örleményem elkészítem, a pattogtatott amaránt és a hajdinát ledarálom és a szezámmaggal jól összekeverem. A tojásokat felverem. A hússzeletet belemártom az örleménybe és jól eltapogatom mindenrészét befedje mindkét oldalán, aztán tojásba mártom, megint az örlemény. Fontos, hogy amikor ezt a panírt elkészítjük utána süssük a húst, mert ez nem alkamas arra, hogy hűtőbe téve másnap is megmaradjon. Közben pálmazsírt felolvasztom, felhevítem és lassú tűzön fedő alatt megsütöm a karajszeleteket, mindkét oldalát többször átforgathatjuk.
Én köretnek vegyes salátát ettem, a család pedig petrezselymes burgonyát.

Mivel egyszerre több dolgot kellett elkészíteni, ezért a tálalás most nem olyan dízájnos, de remélem étvágyat tudtam vele hozni. A konyhám pedig elég sötét, mert földszinten lakunk és azon az oldalon pont egy domb áll, de remélem jól látható minden. Egy kézzel sem egyszerű fotózni. :)


 a végeredmény gusztusos lett
 hozzávalók
 panírozás folyamata
serpenyőben sütés

1 megjegyzés: