2011. december 24., szombat

Mézeskalács

Ezekkel a szép mézekalácsokkal szeretnék minden kedves Bloglátogatómnak, Tagomnak és azoknak, akik egész évben visszajeleztek megköszönve paleo receptjeimet, örömmel telt el, hogy nem volt hiába. KELLEMES ÉS BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK!

Ezt a receptet készítem már 7 éve, bevált, kedvenc, ragaszkodom hozzá, nagyon kellemes fűszerillat van a konyhában sütés közben.

Hozzávalók:
·         45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor, 15 dkg méz (Édes Élet Akácmézet használtam,nyereményemből), 3 db tojás, 1 tasak Mézeskalács fűszerkeverék (Ez a legfinomabb),  1 kk. szódabikarbóna, ha nincs mézeskalács a következő keveréket használhatjuk: őrölt fahéj, őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg.
      
        Elkészítés:
Mint minden mézestészta recept, ez is kicsit ragad. Amikor nyújtjuk a deszkán jól ki kell lisztezni a deszkát alatta. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Az elkészítés nagyon egyszerű, először összekeverem a száraz hozzávalókat ( alaposan, fűszerekből mindenhova jusson), majd összedolgozom a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát letakarva hagyom állni a hűtőben.

Jól kilisztezett deszkán kb. 2mm vékony tésztát nyújtok belőle, formával kiszúrom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a formákat, de nem rakjuk szorosan egymás mellé, mert sütés közen dagadnak. A tetejét tojássárgával megkenem. (Ha dióval, vagy mandulával szeretnénk díszíteni, vagy kandirozott gyümölccsel, akkor azt még sütés előtt tegyük meg.) Ha tojásfehérje és porcukor keverékével akarjuk díszíteni, akkor azt sütés után tegyük meg. Előmelegített sütőbe teszem a tepsit és 175 fokon kb. 7-8 percig sütöm. Én szoktam hagyni picit egy-két percet tovább még, hogy barnább legyen a tészta, nem olyan fakó, jól átsüljön. Kislányom volt segítségemre, ezért nagy hirtelenjében most még a tetejét sem kentük be tojással. De így is lett. Nagyon illat keringett a konyhában.


Cukormáz készítés: 1 db tojás fehérje (hidegen jó) 20 dkg porcukor (kristálycukor nem jó)
habosra verem a fehérjét és belekeverem a porcukrot. Majd zacskót kilyukasztok alul és beletömöm a mázat, majd díszítem vele a mézeskalácsokat, utána hagyom rászáradni valaki visszateszi a sütőbe még fél percre rászáradjon.

Én megmondom őszintén jobban kedvelem ezt a másik fajta színes gyümölcsdarabos díszítést és tojásfehérjével bekenve a tetejét szép fényes tetőt ad neki.









· 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése