2012. március 6., kedd

Palacsinta

A gyerekeim nagyon szeretik a palacsintát két kedvenc van a kakaós és a lekváros. Régen is mindig fejből mértem ki az adagokat és a tésztával alapba nincs is baj, de mindig az első sütés odaragadt, na ezen változtattunk, ma már olyan jó, hogy mindjárt remek palacsintákat tudok sütni. Titka abban rejlik, hogy a tésztába is teszek pici olajat...

Hozzávalók:
kb. 30-40 dkg liszt, 1 tojás, csipet só, pici cukor az elmaradhat, tej és ásványvíz kb. fele-fele arányban, kis étolaj a tésztába, kevés egy tálban ahogy kenem a palacsintákra, instant kakaópor, szamóca- és kajszilekvár

Elkészítés:
A hozzávalókat kézi habverővel jól összekeverem a legvégén teszem bele a tésztába az olajat. Ne legyen túl sűrű és nagyon híg sem a tészta. A palacsintasütőbe is teszek pici olajat és felforrósítom, majd lecsöpögtetem róla és belemerem a palacsintát, majd arra is cseppentek pár csepp olajat, teflonbevonatú késsel meglazítom, hogy ne ragadjon oda, megsült megfordítom, másik felét is készre sütöm. Mi nem szeretjük a fehéres halvány palacsintákat:) így kicsit foltosabban szeretjük. Ha megsült a kakaósat már rögtön melegen betekerem. A lekvárosat kicsit várok míg hűl a palacsinta.
Régen csak tejjel készítettem a palacsintát. A mamám szokott kelt tésztából is sütni, az viszont nagyon laktató és vastagabb, érdemes kipróbálni csak annyi a különbség, hogy élesztő is kell bele és picit hagyni kell állni.
Nekem volt olyan ismerősöm, aki nem tudott palacsinta tésztát kikeverni fejből, csak pontosan megadva a paramétereket...




1 megjegyzés: