2011. december 22., csütörtök

Töltött káposzta

Ezt a töltött káposztát főleg paleosok figyelmébe ajánlom, mert rízs nélkül készítettem.

Hozzávalók:
1 kg sertés darálthús, 1 kg savanyúkáposzta, 1 savanyított káposztafej, levelekre szedve, fűszerek: só, bors, tört pirospaprika, zöldség fűszerkeverék, 1 fej vöröshagyma kockázva, zsír, 1 szelet házi szalonna csíkozva, füstölt hús ha van, vagy oldalas, babérlevél, feketebors egész, 1 tojás

Elkészítés:
A hagymát felkockázom és kicsit több zsírban megfonnyasztom, tört pirospaprikát szórok bele, jól elkeverem. Egy nagy fazékba vagy lábosba a felét kiöntöm, a savanyúkáposztát átmosás után kicsavarom és egy részét rétegezem a lábos aljára, majd adok hozzá pici vizet. A káposztafejet leveleire szedem és a kemény részét picit levágom és átmosom. A darálthúst fűszerezem, hozzáadom a tojást és jól összedolgozom. A káposztaleveleket megtöltöm hússal, feltekerem és sorban elhelyezem a lábosba, majd szórok közé kevés szalonnát és húst, babérlevelet és egész borst, majd jöhet egy kis káposztareszelék, majd a következő réteg, a tetejét megszórom káposztareszelékkel és a másik fél hagymás paprikás zsírral, kevés vízzel még felöntöm. Felteszem főni és mikor kicsit felforrt, lejjebb veszem a hőfokot. Készre főzöm. Nagyon jó illatok terjednek a konyhában és az egész család fogyaszthatja így is. Kicsit a gombóc talán keményebb, mintha lenne benne rízs, de nagyon finom.





1 megjegyzés: