2011. augusztus 10., szerda

Paleohoz használt lisztek

Kókuszliszt: cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Laktóz- és gluténmentes. Bio kókuszhúsból készült, amit előtte zsírtalanítottak, leszárítottak, majd ledaráltak, állaga hasonló a búzalisztéhez. Alacsony szénhidrátszintje, fehérjében és rostban gazdag. Nem hízlal, könnyű vele dolgozni, a bolti kókuszliszt, ha süteménybe szeretnénk és összekeverjük a tészta alapanyagot, picit duzzad, mindig át kell szitálni. Teljesen más az állaga, mintha kókuszreszeléket darálunk le kávédarálón.
Én a biobolt.e-tar.hu oldalról szoktam rendelni a Nature Cookta kókuszlisztet.

Lenmagliszt: Lehet kávédarálón darálni, lehet pehelyként kapni és lehet préselt formában is kapni, ahol a zsírtartalmát kipréselik, leszárítják és úgy darálják le. A lenmag régen a népek egyik fontos ipari növénye volt. Fogyasztásával a szervezet hozzájárulhat a legnagyobb tápanyagforráshoz. A lenmag 35% zsírt tartalmaz és 72% eszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen, ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav. Tartalmaz, A, B, C, D és E vitamint, Káliumot, Foszfort, Magnéziumot, Calciumot, Ként, Vasat, Cinket, Nátriumot, Klórt, Mangánt, Szíliciumot, Rezet, Fluort, Aluminiumot, Nikkelt, Kobaltot, Jódot, Krómot is.
Serkenti az agyműködést, csökkenti az izületi gyulladást, kitűnő a légutak gyulladásos megbetegedéseire.
1/4 liter forró vízbe tegyünk 1,5 evőkanál lenmagot és forraljuk 10 percen át. Tegyük még félre fél órára, ha mindenképpen ízesíteni szeretnénk tegyünk hozzá xilitet vagy nyírfacukrot.

Szezámliszt: Kiváló vas, cink, vitamin- és ásványi anyag, kálcium, magnézium és rost forrás. Kisajtolják a szezámmag olaját vegyszermentesen és hidegen, lecsökkentve Omega6 zsírtartalmát. Nagy mennyiségű zsíradékot, folyadékot képes felvenni, ezért ételek sűrítésére is alkalmas. Én szoktam panírozáshoz is használni, vagy ha fasirtot készítek zsemlemorzsa helyett ezt teszem bele, de készítek belőle sűrűn sütit is.

A sütéshez olivát szoktam használni vagy kókuszzsírt, a kókusztej is elengedhetetlen a sütik készítésénél. A bolti liszteket mindig át kell szitálni. A sütik és kenyerek készítéséhez a kézi habverőt szoktam használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése