2011. április 2., szombat

Rakott karfiol

Hozzávalók:
1 fej karfiol, 50 dkg érett paradicsom, 1 csipet reszelt szerecsendió, 5 dkg reszelt parmezán, 2 evőkanál szezámliszt, 4 dkg ghee.
A mártáshoz: 1 üveg házi paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál oliva, 1/2 kk. só, 1/2 kk. xukor (nyírfacukor), bors, bazsalikomlevél, vagy szárított bazsalikom.

Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát kockára vágom, majd az oliván megfonnyasztom. Hozzáadom a paradicsompürét és ízlés szerint fűszerezem, só, bors, bazsalikommal és kis lángon fedő alatt 30 percig főzöm. A karfiol leveleit eltávolítom, kitorzsázom, rózsáira szedem és megmosom. 2,5 dl vízben 10 percig főzöm. A paradicsomot leforrázom és a héját lehúzom, a húsát elnegyedelem, magjait eltávolítom. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A paradicsommártást egy zsíradékkal kikent tűzálló tálba öntöm, a széleit felnegyedelt paradicsomokkal körberakom és a karfiolrózsákat a közepére helyezem. Sóval, szerecsendióval megízesítem. A sajtot a szezámliszttel összekeverem és a zöldség tetejére szórom, majd a vajat rámorzsolom. A sütőbe teszem és 30 percig aranybarnára sütöm (gáz 3-4 fokozat).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése