2011. március 18., péntek

Fánk (egyszerűen)

Hozzávalók:
1/2 liter tej, 3/4 élesztő, pici cukor, 1 csipet só, 1 tojás, kevés kacsazsír, annyi liszt, hogy lágy tészta legyen, olaj a sütéshez.

Elkészítés:
1 dl tejet langyosítok, majd 1 evőkanál cukorral és élesztővel kovászt készítek. A maradék langyos tejet összekeverem a tojással, sóval, hozzáadom a kovászt és apránként egy kevés lisztet, dagasztom. Addig adagolom a lisztet, hogy lágy tésztát kapjak. (kb. 30-40 dkg lehet összesen) 1 evőkanál kacsazsírt olvasztva belekverek a tésztába, letakarom és kelesztem fél órát. Kinyújtom lisztezett deszkán, két ujjnyi vastagon kiszaggatom, hagyom picit kelni. Közben felforrósítom az olajat és a fánkot középen kicsit széthúzva megsütöm mindkét oldalát. Lehet tálalni porcukorral megszórva és lekvárral a közepén.



Megjegyzés: Ezt a receptet Anyósomtól tanultam és azóta mindig így sütöm a fánkot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése