2011. március 28., hétfő

Gyöngyösjércemell kókuszos sütőtökkel

Hozzávalók:
50 dkg gyöngyösjércemell, 25 dkg filézett gyöngyösjércecomb, 0,5 dl oliva, 15 dkg vargánya, 1 dl zabtejszín, 40 dkg sütőtök, 1 csomag korianderzöld, 1/2 csilipaprika, só, frissen őrölt bors, 1,5 dl kókusztej, 5 dkg sárgarépa apróra vágva, 5 dkg paszternák apróra vágva, 1,5 dl száraz vörösbor (kompromisszum), 1 mk. szódabikarbóna, 1 evőkanál szezámliszt, 1 csomag petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A csontokat és a zöldségeket egy evőkanál oliván lepirítom. Felengedem vízzel és a vörösborral. Felforralom, majd lassú tűzön főzöm, 1/3 részére beforralom. Leszűröm és szódabikarbónás vízzel elkeverve 1 evőkanál szezámliszttel besűrítem, sózom. A kicsontozott combot kockára vágom, kevés oliván lepirítom, sótlan szárnyas alaplevet öntve alá párolom. Ha majdnem kész a hús, elforralom a levét és a feldarabolt vargányával átpirítom. A kész mártásból hozzáöntve készre forralom, ízesítem só, borssal. A sütőtököt feldarabolom egy csésze vízzel felöntöm és főzöm. Ha elfőtte a levét, hozzáadom a kókusztejet, a zabtejszínt, a csilit, ízesítem sóval, borssal, majd beforralom. Végül beletépkedem a korianderzöldet. A párolt mellet serpenyőben mindkét oldalán elősütöm és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöm. A főtt sütőtököt a tál közepére helyezem, majd a tetejére teszem a felszeletelt melleket. A combragura egy szelet vargányát fektetek. Ez egy igazi ünnepi fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése