2011. március 28., hétfő

Töltött liba kelbimbóval

Hozzávalók:
1 konyhakész liba, kb. 4,5 kg-os, 5 dkg őrölt szezámmag, 50 dkg csirkemáj, 2 csokor kakukkfű, vagy 3 tk. szárított, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 3 tojás, 1 csomó leveszöldség, 1 zeller, 1 póréhagyma, 1,5 kg kelbimbó, szerencsendió őrölve, 10 dkg narancslekvár, ha van paleos, 2 dl szárnyashúsleves alap, 2 evőkanál nyílgyökérliszt, vagy 2 evőkanál szezámliszt, só, bors, a díszítéshez narancskarikák, friss zöldfűszerek, cérna.

Elkészítés:
A megmosott, megtörölt libát sóval és őrölt borssal kívül-belül alaposan bedörzsölöm. A töltelékhez a májat apró kockára vágom, a kakukkfüvet finomra aprítom, a vöröshagymát apróra kockázom, majd a felforrósított olajon a májjal együtt megpirítom. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel, majd hűlni hagyom. A tojásokkal és az 5 dkg szezámliszttel összedolgozom a tölteléket és a liba hasüregébe töltöm. A nyílást összevarrom és a szárnyak végét a liba alá dugom. A libát a tepsi felé helyezett rácsra fektetem. Előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhely 2 fokozat) kb. 3 órát sütöm. Közben 20 percenként 1/8 liter vízzel és pecsenyelével meglocsolom. A leveszöldséget, a zellert a póréhagymát durvára felkockázom, majd a tepsibe szórva megsütöm. A sütési idő vége felé a kelbimbót forrásban lévő szerecsendióval ízesített sós vízben 15-20 perc alatt megpárolom. A pecsenyelevet a szitán átszűröm, a tetejéről a zsírt leszedem. Hozzáadom a narancslekvárt, beleteszem a nyílgyökérlisztet, 1 dl levet, felforralom és ízesítem só, borssal. A libát feldarabolom és a leszűrt párolt kelbimbóval és a narancskarikákra halmozott töltelékkel együtt tányéron elrendezem. Tetszés szerint zöldfűszerekkel díszítem. (Elkészítési idő összesen kb. 4 óra, adagonként 1440 kalória, 90 g fehérje, 90 g zsír, 36 g szénhidrátot tartalmaz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése