2011. március 19., szombat

Leveles tepertős pogácsa

Ezt a receptet a Horváth Rozi szakácskönyvemben találtam. Van házi tepertő, így kipróbáltam és azóta csak ezt a pogit sütöm.

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg Rama, 5 dkg élesztő, langyos tej, csipet cukor, 2 dl tejföl, 30 dkg darált tepertő (lehet kevesebb is én második alkalommal csak 25 dkg-ból készítettem), 2 kk. só, pici bors ízlés szerint, 2 tojássárga + 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben cukorral felfuttatom. A lisztet és Ramat elmorzsolom, 2 tojássárgával,kovászt beleteszem, 2 dl tejfölt és  jól összedolgozom. Vékonyra sodrom rá a borsos, enyhén sós darált tepertő, az egészet felcsavarom, tekercs lesz belőle. Nyújtófával picit ellapítom, felébe egymásra hajtva fél órát pihentetem. Ezt 3x megismétlem és 2 cm vastagra nyújtom a tésztát. A tetejét késsel berácsozom és pogi szaggatóval (én közepes méretűvel) kiszaggatom, sütőpapíros tepsire rakom és a tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben sütöm 200 fokon 20 percig.





Ma ezt a pogit kenyérsütőben dagasztottam, először alulra a folyékony dolgokat tettem tej, olvasztott vaj, tejföl, tojássárga, cukor, liszt, só és morzsolva az élesztőt. Kidagasztotta a gép és hagytam pihenni 20 percet, aztán lisztezett deszkára borítottam és úgy nyújtottam, kentem meg a tepertőkrémmel és feltekertem, hajtogattam kétszer (közben ugye fél óra pihi) és harmadik alkalommal már nyújtottam 2 cm magasra és bevagdostam, megkentem tojással, szaggattam és 200 fokon kb. 20 perc készre sütöttem. 



1 megjegyzés: